12.12.07 | Udvidelse af bosættelse kaster skygge over fredsforhandlinger

Israels planer om at udvide bosættelsen Har Homa i det sydøstlige Jerusalem truer med at spænde ben for fredsforhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne, som starter i dag. USA, EU og Saudi-Arabien tager afstand fra Israels plan. Men bosætterne i Har Homa siger, de »skal blande sig udenom«.

Israels plan om at udvide bosættelsen Har Homa i det sydøstlige Jerusalem kan sætte en stopper for de nystartede fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne. Her venter en palæstinensisk kvinde ved en kontrolpost udenfor Har Homa. Arkivfoto: Natalie Behring/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Gule kraner, der ligner kæmpe insekter, er i udkanten af bosættelsen Har Homa summende i fuld sving med at kreere nye huse. Bosættelsen, der kryber langs grønne olivenlunde i det sydøstlige Jerusalem og har udsigt over Betlehem, har i dag 7.000 indbyggere.

I sidste uge offentliggjorde Israel en plan om at føje yderligere 307 huse til bosættelsen, der hedder Abu Ghneim på arabisk og er opført på land, som Israel har annekteret fra Vestbredden, efter at den jødiske stat erobrede området i 1967-krigen.

Det internationale samfund har de seneste dage taget afstand fra udvidelsen, som USA, EU og Saudi-Arabien frygter kan underminere fredsforhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne, der indledes i Jerusalem i dag. Parterne besluttede i sidste måned på et møde i Annapolis, USA, at genoptage forhandlinger, som USA håber kan føre til resultater, inden præsident Bushs embedsperiode udløber i januar 2009.

Den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, udtalte en sjælden kritik af Israel, da hun søndag sagde, at de nye lejligheder i Har Homa »ikke vil hjælpe med at skabe tillid«. EUs kommissær for eksterne relationer, Benita Ferrero-Waldner, gik mandag skridtet videre, da hun sagde, hun var »meget bekymret« over udvidelsen. Og Saudi-Arabien gav i går udtryk for dyb skepsis over for Israels intentioner.

»Kongeriget fordømmer på det skarpeste Israels beslutning om at udvide bosættelsesaktiviteter i Østjerusalem, hvilket strider mod fundamentet og principperne for Annapolis-fredskonferencen,« udtalte den saudi-arabiske udenrigsminister, prins Saud al-Faisal.

Israels premierminister, Ehud Olmert, lovede i overensstemmelse med den såkaldte »Køreplan for Fred« op til Annapolis-mødet at indstille udvidelsen af bosættelser for at lokke saudierne til at deltage i mødet.

»Annapolis er et cirkus«
Men i Har Homa, der blev opført i slutningen af 90erne som en israelsk buffer mod palæstinenserne, tager indbyggerne ikke den internationale fordømmelse så tungt.

Omgivet af kæmpe grapefrugter og svulmende røde granatæbler i sin frugt- og grøntsagsbod lægger 30-årige Shou hovedet tilbage og ler som svar på, hvad han synes om de internationale reaktioner.

»Det er ikke deres bord. Condoleezza Rice og de andre skal blande sig udenom.« Shou ser op på en skyfri, blå himmel og tilføjer: »Kun Gud kender svaret. Og Gud har givet os dette land.« Israel erobrede Østjerusalem, Vestbredden og Gaza-striben i krigen i 1967. I modsætning til de andre områder annekterede Israel Østjerusalem med bydelens arabiske befolkning og konstruerede en rand af bosættelser omkring byen. Selv om ingen andre lande har anerkendt annekteringen, der er i strid med international lov, anser Israel hele Jerusalem for at være dets hovedstad. Palæstinenserne ser Østjerusalem som en del af Vestbredden og ønsker at gøre bydelen til hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

I Har Homas indbyggeres optik er Har Homa ikke en bosættelse på besat jord – men en by som alle andre. Flankeret af nye huse, der skinner hvidt i sollyset, lysende grønne olivenskrænter og fuglekvidder siger 65-årige Serge Kalifa, at Annapolis-forhandlingerne alligevel er et »cirkus«, og at det ikke generer ham, hvis udvidelsen af Har Homa spænder ben for dem. Serge Kalifa var oprindeligt tøjdesigner i Frankrig, men flyttede i juli 2005 til Israel med sin familie.

»Denne jord har tilhørt jøderne i 2.000 år. International kritik vil ikke bremse udvidelsen. Selv da Har Homa blev opført, var der masser af kritik,« siger han med sit syv måneder gamle barnebarn Isaiah på armen og viser med den anden ud over dalen og den arabiske landsby Betzahur, hvis tage glimter i solen.

Truer med boykot
Men palæstinenserne er af en ganske anden opfattelse og truede mandag med at boykotte forhandlingerne på grund af udvidelsen. Foreløbig har hverken palæstinensernes eller det internationale samfunds trusler fået Israel til at ændre planer.

»De jødiske nabolag, inklusive Har Homa, vil forblive under israelsk suverænitet,« sagde vicepremierminister Haim Ramon søndag og indikerede, at udvidelsen vil fortsætte.

Mødet mellem israelske og palæstinensiske forhandlere forventes at finde sted i Jerusalem i dag. Dagsordenen vil primært være procedurer og tekniske spørgsmål. Men de to ledere har lovet senere at tage fat på de kernespørgsmål, der deler dem: Jerusalems status, konturerne af en fremtidig palæstinensisk stat og den såkaldte »ret til at vende tilbage« for palæstinensiske flygtninge.

En palæstinensisk forhandler, som ønskede at være anonym, var imidlertid alt andet end optimistisk overfor Berlingske Tidende:

»At udvidelsen af Har Homa allerede er kommet på tværs – to uger efter, at Annapolis-mødet fandt sted, taler for sig selv. Jeg nærer stærk tvivl, om hvorvidt Israel mener fredsforhandlingerne alvorligt.«