1,2 millioner for parkeringsplads på 12 kvadratmeter: »Et helt vanvittigt prisniveau«

En parkeringsplads på den eftertragtede Oslo-bydel, Sørenga, er blevet solgt til 1.220.000 norske kroner. Det er dobbelt så meget som mindsteprisen, der lød på 600.000 norske kroner. »Det er markedet, der bestemmer,« siger administerende direktør.

Parkeringshus. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Norge er af mange danskere kendt for deres notorisk høje priser på mad- og drikkevarer. I efteråret skabte det røre blandt danske SKAM-fans, da man i den populære serie kunne se, at en kebab kostede 75 norske kroner, og at de såkaldte »ostesmørbrød« (en norsk spise, som består af et stykke toastbrød med smeltet ost og krydderier) kostede 25 norske kroner i kantinen på Hartvig Nissen Skole, hvor en stor del af serien finder sted.

Men det er ikke kun mad- og drikkevarer, der koster dyrt i Norge. Tidligere på måneden skrev Berlingske om, hvordan boligpriserne i Norge er steget med 13,6 procent fra udgangen af 2015 til udgangen af 2016. Og nu er udviklingen kommet til parkeringspladser.

I en artikel fra det norske medie VG fremgår det, at en parkeringsplads på 12 kvadratmeter i tirsdags er solgt til 1.220.000 norske kroner, hvilket svarer til cirka 930.000 danske kroner. Parkeringspladsen ligger på Sørenga, som er i gåafstand til Operahuset i Oslo. I alt blev 15 parkeringspladser sat til salg, og den dyreste er altså solgt til over 1,2 millioner norske kroner.

»Det er et helt vanvittig prisniveau. Sælger lægger op til, at det kun er de allerrigeste, som kan få en parkeringsplads på Sørenga,« siger Sørenga-beboer Halvor S. Hjelde til VG.

Halvar S. Hjelde var en af de mange Sørenga-beboere, der gerne ville have en parkeringsplads i nærheden af deres bolig. Men Hjelde og flere andre, som VG har talt med, fortæller til mediet, at de i starten var med i budrunden, men at de sprang fra, da de så, hvilken dyr udvikling den tog.

Bjørn-Tore Olsen, som er administerende direktør i Sørenga Utvikling, fortæller til VG, at parkeringspladserne var sat til salg til en mindstepris på 600.000 norske kroner, og at det derfor er markedet, der bestemmer, hvad slutprisen bliver.

»Alle, som bor her, havde som udgangspunkt mulighed for at en af de resterende 15 parkeringspladser,« siger han til VG.

Boligpriserne på Sørenga er også høje, slår VG fast. De fleste lejligheder koster mellem 10 og 20 millioner norske kroner, mens de dyreste koster op imod 40 millioner norske kroner.

»Det bliver jo umuligt at tage imod besøgende her. Myndighedene burde ikke have lov til at etablere boligområder med mange hundrede boliger uden at sørge for parkeringspladser, som er økonomisk overkommelige for beboerne,« siger en anden beboer, Inge Grini til VG.