12 mænd i åben duel om magten i Egypten

Onsdag begynder Egyptens præsidentvalg, hvor afløseren for Hosni Mubaraks, som blev væltet under revolutionen sidste år, skal findes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

12 kandidater bestående af islamister, sekulære og eks-ministre kæmper om de millioner af stemmer, egypterne skal afgive i løbet af onsdag og torsdag, når landet afholder sit første præsidentvalg, siden Hosni Mubarak i februar sidste år trådte tilbage som præsident efter knap tre ugers voldsomme oprør i landet.

Oprindelige stillede 23 kandidater op, men 10 af dem blev diskvalificeret for ikke at opfylde kravene. Blandt dem var Mubaraks tidligere spionchef, og kortvarige vicepræsident, Omar Suleiman. En enkelt kandidat trak sig, hvorfor der nu er de 12 kandidater med i opløbet.

Det skriver Reuters.

Af de vigtigste kan nævnes den liberale 75-årige Amr Moussa, som var udenrigsminister under Mubarak fra 1991 til 2001 samt chef for Den Arabiske Liga fra 2001 til 2011. Han er populær blandt mange egyptere for sin kritik af Israel, mens nogle stadig ser ham som en del af den gamle orden på grund af sin tidligere ministerpost.

Den 61-årige islamistiske kandidat Abdel Moneim Abol Fotouh kan også komme til at spille en betydelig rolle, idet han har appelleret til vælgere lige fra liberale til ultra-ortodokse Salafi-muslimer.

Og så er der den 70-årige Ahmed Shafiq, en tidligere kommandør fra luftvåbnet, luftfartsminister samt premierminister i de sidste dage af Mubaraks styre. Kritikere er dog skeptiske over for, om han er i stand til at adskille præsidentposten og hæren.

Moussa, Abol Fotouh og Shafic samt Mohammed Mursi, Det Muslimske Broderskabs kandidat, og den uafhængige kandidat, Hamdeen Sabahi, spås alle at have en god chance for at gå videre til anden runde, men kampen er reelt helt åben.

Ifølge den officielle tidsplan forventes optællingen af stemmerne fra valgets første runde onsdag og torsdag afsluttet lørdag, og resultatet vil formelt blive annonceret 29. maj. Får en kandidat mere end 50 procent af stemmerne i den første runde, vinder han direkte. Da dette dog virker usandsynligt, forventes en duel mellem de to kandidater med flest stemmer at gå i gang 16. og 17. juni efterfulgt af et endeligt resultat 21. juni.

Ud af landets 82 millioner indbyggere er de 50 millioner stemmeberettiget. Ved parlamentsvalget i januar var valgdeltagelsen omkring 60 procent, og analytikere forventer, at denne vil blive overgået ved præsidentvalget.