114 dages fangenskab slut for BBC-journalist

En tur til frisøren og så hjem til Storbritannien og mor og far i Skotland. Sådan lød planerne fra den 45-årige BBC-journalist Alan Johnston, der natten til onsdag blev sat på fri fod af sine kidnappere.

Efter næsten fire måneders fangenskab i Gaza blev BBC-journalisten Alan Johnston i går en fri mand igen. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

LONDON: »Jeg skal til frisør, så jeg kan slippe af med mit lige-kidnappet-look,« sagde Alan Johnston med et skævt smil, da han blev spurgt om, hvad han havde af planer efter for første gang i 16 uger selv at kunne bestemme, hvor han går hen, og hvad han foretager sig.

Den 45-årige britiske journalist, der som en af de få vestlige journalister var bosat og arbejdede i Gaza blev kidnappet, da han var på vej hjem fra arbejde den 12. marts i år af en gruppe, der betegner sig som Islams Hær.

I løbet af Johnstons fangenskab lækkede gruppen to videooptagelser af den britiske journalist. I den seneste havde de iført den blege journalist et bombebælte og givet ham besked om at advare den britiske regering om at holde sig langt væk fra at gribe ind militært for at få ham befriet.

BBC og den britiske regering iværksatte en større kampagne for at få Alan Johnston hjem og holde sagen i live i offentligheden. Det lykkedes blandt andet med en underskriftsindsamling, der fik flere end 200.000 personers tilslutning.

I sidste ende var det højst sandsynligt Hamas i Gaza, der fik trukket i de rigtige tråde for at få kidnapperne til at frigive deres fange. Organisationen har tidligere lovet at få genindført lov og orden i området og det faktum, at Alan Johnston blev frigivet til gruppen, er et tegn på, hvem der i sidste ende har magten i det uroplagede område.

Hamas-ledere lovede så tidligt som i sidste uge, at Johnstons kidnapning ville være forbi i løbet af »meget kort tid« og kaldte tilfangetagelsen af den britiske journalist »uacceptabel«.

Maridtet er forbi
Alan Johnston beskrev sin tid som kidnappet som »de værste 16 uger i mit liv« og sagde, at det værste havde været frygten for, hvad der ville ske i selskab med farlige og uberegnelige mennesker.

»Det værste var, at jeg ikke vidste, hvordan det ville ende,« sagde han i går.

Den britiske journalist forklarede, at han ikke på noget tidspunkt havde mulighed for at flygte, og at han var lænket hele tiden. I den første måned blev han holdt et sted, hvor han kunne se solen, men i de resterende tolv uger måtte han opholde sig i et tilskoddet rum.

Journalisten blev ikke udsat for nogen form for tortur, har han forklaret, men han var syg i en periode på grund af den mad han fik serveret.

Hvis der var nogen, der var endnu mere lykkelige over Alan Johnstons frigivelse end ham selv, var det formentlig hans forældre i Skotland. BBC-journalistens far forklarede til TV-stationen, at han var blevet ringet op af sin søn, og at han kunne høre masser af støj i baggrunden.

»Jeg nåede lige at spørge søn, er du okay? Og høre ham sige et hundrede procent, inden forbindelsen blev afbrudt,« sagde Graham Johnston.

»Et langt mareridt er endelig forbi,« sagde den frigivne Johnstons far.

Alan Johnston brugte sin første dag i friheden på at få hvilet ud på det britiske konsulat i Jerusalem, men derefter går turen hjem til Storbritannien og til den familie, der har haft så mange søvnløse nætter siden den fatale dag i marts, da Alan Johnstons bil blev fundet forladt på hans rute hjem fra arbejde.