1100 lemlæstede delfiner skyllet op på Frankrigs kyst

Der er sket en voldsom stigning i antallet af lemlæstede delfiner ud for Frankrig. Forskere er i vildrede.

En død delfin ses her på den franske atlanterhavskyst ved byen Lacanau i det sydvestlige Frankrig. Allerede på de første tre måneder af 2019 har man slået rekorden fra sidste år over lemlæstede delfiner, der skyller op på den franske kyst. Nicolas Tucat/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Delfinerne mangler finner og andre kropsdele, når de døde skyller op på Frankrigs kyst.

Starten på 2019 har været historisk brutal med 1100 lemlæstede delfiner fundet på den franske kyst siden januar, skriver AP.

Det er en voldsom stigning sammenlignet med tidligere år.

»Der har aldrig været så mange (lemlæstede delfiner, red.). Allerede på tre måneder har vi slået sidste års rekord, der var en stigning sammenlignet med 2017.«

»Og det var endda det højeste i 40 år,« siger Willy Daubin, der er del af en forskergruppe på La Rochelle Universitet, som har undersøgt de lemlæstede delfiner.

Det er uklart for forskerne, hvad den voldsomme stigning skyldes.

90 procent af de døde delfiner menes dog at være omkommet efter at være blevet fanget i fiskenet, fortæller Daubin.

Fiskerne skærer angiveligt finner og kropsdele af delfinerne, når de trækkes med op i nettet for at undgå, at nettet går i stykker.

Delfinerne vil oftest være blevet kvalt, når de har siddet fast i nettet, hvorfor de er døde, når finnerne skæres af.

Ifølge formanden for organisationen Sea Shepard Frankrig, Lamya Essemlalii, kan stigningen kobles sammen med fiskeri efter særligt to arter.

»Fokus har været på trawlere, der fisker efter havbars, hvilket er en skandale (den måde, fiskeriet foregår på, red.). Men de er ikke de eneste, der er ansvarlige,« siger Lamya Essemlali.

Også en liberalisering af reglerne for kulmule-fiskere for tre år siden, mener Lamya Essemlali bærer en stor del af skylden for de mange lemlæstede delfiner.

Liberalisering har ifølge Essemlali lovliggjort aggressive metoder i jagten på kulmule, og regelændringen falder sammen med, at antallet af lemlæstede delfiner ved den franske kyst har været stigende siden.

Den franske økologiminister, François de Rugy, er nu gået ind i sagen.

Ministeren ønsker blandt andet at fremme forskning inden for udstyr, der kan udsende lyd fra fiskeskibene, der får delfinerne til at trække væk.

/ritzau/