11.363 tyrkere har stemt ved tyrkisk afstemning i Danmark

Søndag var sidste dag, at dansk-tyrkere kunne stemme i Danmark til den tyrkiske folkeafstemning.

Foto: BULENT KILIC.
Læs mere
Fold sammen

De seneste to uger har 11.363 tyrkere i Danmark stemt ved den tyrkiske folkeafstemning om at give flere beføjelser til præsidentembedet i Tyrkiet.

Det skriver det dansk-tyrkiske medie Kuzey, der har tallene fra den tyrkiske ambassade i København.

Ifølge mediet bor omkring 32.300 tyrkere med stemmeret til afstemningen i Danmark. Det svarer til, at omkring en tredjedel af alle tyrkere i Danmark har stemt ved afstemningen.

Tyrkerne har selv kunne vælge, hvilken ambassade de ville afgive deres stemme på. Derfor kan der være dansk-tyrkere, som har stemt i Tyskland eller eksempelvis svensk-tyrkere, der har stemt i Danmark.

Den egentlige folkeafstemning finder først sted 16. april i Tyrkiet. Men muligheden for at stemme som udenlandstyrker på ambassaderne udløb søndag aften.

På den tyrkiske ambassade på Østerbro i København var 1.181 vælgere forbi på sidstedagen søndag, hvor de kunne stemme ind til klokken 21.

Hvis det ender med et ja ved afstemningen, betyder det blandt andet, at Recep Tayyip Erdogan kan blive siddende som præsident indtil 2029.

Samtidig vil præsidenten få mulighed for at udstede dekreter, erklære undtagelsestilstand, hyre ministre og topembedsfolk samt opløse landets parlament.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu har mere end 1,2 millioner udenlandstyrkere stemt ved folkeafstemningen. Det er mere end en tredjedel af de omkring 2,9 millioner tyrkere, der er bosat uden for Tyrkiet.