11 personer dræbt og 45 på hospitalet efter terror i Sank Petersborg

11 personer er dræbt og mange såret efter eksplosion i metroen i Sankt Petersborg. En ueksploderet bombe er desuden fundet på en anden metrostation. Vladimir Putin vil ikke udelukke terror.

Foto: STRINGER. Blomster til minde for ofrene for eksplosionen i Sankt Petersborgs Metro, lagt uden for Sennaya Ploshchad metro station
Læs mere
Fold sammen

Den nationale antiterror komite i Rusland har udsendt en offciel meddelelse om, at 11 er dræbt og 45 er på hospitalet efter terror i Sankt Petersborg.

Handlingen var ifølge den russiske  premierminister Medvedev »en terrorhandling«. Det skriver han på sin Facebook-profil.

Samme toner kom tidligere på dagen fra præsident Putin, der sagde, at det var »for tidligt at sige«, hvad der forårsagede eksplosionen, men at det kan være en handling begået af »en kriminel eller en terrorist«. Putin har selv været i Skt. Petersborg mandag i forbindelse med et møde med den hviderussiske præsident, Alexander Lukashenko.

I den seneste meddelelse fra det russiske nyhedsbureau Interfax eftersøges to personer i forbindelse med terroraktionen.

Bomben eksploderede i et metrotog, mens det var på vej mellem Sennaya Ploshchad-metrostationen og Tekhnologichesky Institut-metrostationen i det centrale Sankt Petersborg. Bomben var angiveligt gemt i en taske i vognen, skriver blandt andre Interfax.

En anden ueksploderet bombe er desuden fundet på en af byens andre centrale metrostationer, Plosjtjad Vosstanija. Det oplyser den russiske antiterrorenhed ifølge nyhedsbureauet AP. Der er ifølge myndighederne tale om en »hjemmelavet« anordning, som blev afmonteret i tide.

En mand, som er mistænkt for at have placeret bombe nummer to i metroen, er ifølge blandt andet Interfax blevet fandet på videoovervågning på en af metrostationerne. Det er ikke bekræftet.

Uklarhed om antallet af sårede

Tidligere på dagen var der meldinger om to eksplosioner i byen, men der er altså kun tale om en enkelt. Det eksploderede omkring kl. 14.40 lokal tid, det vil sige kl. 13.40 dansk tid.

Fold sammen
Læs mere

Myndighederne har tidligere bekræftet, at 10 personer har mistet livet. Det tal er dog siden nedjusteret til ni dræbte.

Ligeledes har det tidligere været meldt ud, at der er op mod 50 sårede. Det tal har guvernøren i Sankt Petersborg, Georgij Polavtjenko, dog nedjusteret til 20 personer, mens landets sundhedsminister igen er gået i rette og har berettet om 47 sårede.

Artiklen fortsætter under billedserien.

Foto: STRINGER. Fold sammen
Læs mere

Alle metrostationer i Sankt Petersborg er lukket som følge af eksplosionerne, og metroselskabet har på Twitter oplyst, at man tager »ekstra sikkerhedsforanstaltninger«.

Sikkerheden er desuden strammet i Sankt Petersborgs lufthavn Pulkovo, og på byens universiteter.

Det danske udenrigsministerium skriver på Twitter, at danskere med akut behov for bistand kan kontakte Udenrigsministeriet.

Ruslands sikkerhedstjeneste har ifølge Ritzau tidligere meldt ud, at man har formået at forpurre et terrorangreb mod det offentlige trafiksystem i Moskva.

Iføge BBC siger senator Viktor Ozerov, der er formand for den russiske parlamentariske forsvarskomite, til russiske medier, at anti-terroren synes at have svigtet: »Tragedien i Sankt Petersborg viser os, at anti-terror midlerne, der er taget i brug, ikke har virket,« sagde Ozerov. Han talte til det russiske parlament og opfordrede til en undersøgelse af, hvorfor anti-terroren havde svigtet. Hans udtalelse blev sendt live på stats nyhedskanalen Rossiya 24.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax er trafikken i Sankt Petersborg lammet.

Ifølge BBC News har den amerikanske FN ambassadør Nikki Haley udtalt, at USA står sammen med Rusland i kampen mod »ekstremistiske grupper«. Hun udtrykte støtte og solidaritet med borgerne i Sankt Petersborg.

Præsident Donald Trump har ifølge BBC News tweetet følgende: »Sker over hele verden, absolut en forfærdelig sag.«

Den russiske præsident Vladimir Putin har takket Sankt Petersborgs chauffører for at køre borgere hjem, mens metroen er lammet. Han sagde, at mange bilister og taxa chauffører tilbød at køre folk gratis. Putin tilføjede ifølge Interfax, at tusindvis gik eller bog biler og bud mens metro systemet  er lukket ned.