103 omkom under kupforsøg i Congo

Præst, der kalder sig selv Evighedens Profet, stod bag mandagens mislykkede kupforsøg mod præsident Joseph Kabila. Nu meldes han forsvundet ud af landet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CONGO: Det var en præst, der stod bag mandagens kupforsøg mod Congos præsident Joseph Kabila.

Tilhængere af præsten, Paul Joseph Mukungubila, tvang en studievært til at oplæse en erklæring på TV, hvor det blev sagt, at Mukungubila var kommet for at befri landet. Samtidig med oplæsningen var der kampe ved en militærlejr i Kinshasa, en lufthavn og ved radio- og TV-stationen.

Regeringen oplyser ifølge Reuters, at 103 person omkom under kampe, herunder otte soldater.

Mukungubila, der kalder sig selv Evighedens Profet, stillede i 2006 op til præsidentvalget i Congo, men blev ikke valgt. Han siger ifølge Reuters, at angrebene mandag var et svar fra hans tilhængere på et angreb, som regeringshæren angiveligt stod bag mandag, mod hans hjem i minebyen Lubumbashi.

»Jeg har en masse brødre. Jeg forstår ikke, hvad der skete,« sagde Mukungubila ifølge Reuters til Radio France Internationale og insisterede på, at hans tilhængere ikke bærer våben.

»De kom med tomme hænder. Jeg er en fredens mand,« sagde Mukungubila ifølge Reuters.

Regeringen har afvist Mukungubilas version af begivenhederne og siger, at de folk, der gik til angreb i Kinshasa, var bevæbnet med våben og granater.

En regeringstalsmand siger ifølge Reuters, at Mukungubilas håndlangere er unge mennesker, der er blevet manipuleret til at følge deres »guru« og foretage selvmordsaktioner.

Mukungubila selv meldes tirsdag at være forsvundet.