1000 betjente sikrer fredelig prideparade i Sarajevo

Muslimsk moddemonstration fordømmer prideparade i Bosniens hovedstad som syndig og ydmygende.

Det skønnes, at cirka 2000 mennesker var mødt op for at deltage i søndagens pride-parade i Bosniens hovedstad, Sarajevo. Der var udkommanderet 1000 betjente til at passe på dem. Dado Ruvic/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under et stort opbud af politifolk har den bosniske hovedstad, Sarajevo, søndag holdt sin første prideparade for seksuelle minoriteter.

Et andet sted i byen blev der holdt en moddemonstration for at fordømme den »syndige« march.

Paraden forløb fredeligt. Det sørgede et stort opbud af politifolk for.

Der blev indsat politihunde og opsat metalhegn af de cirka 1000 betjente, der var udkommanderet til at beskytte den kulørte march. Ifølge AFP har cirka 2000 mennesker deltaget i prideparaden.

De svingede med regnbueflag og bar store bannere med logoet »Ima Izac« - kom ud - mens der blev blæst i fløjter og sunget.

Arrangørerne havde bebudet, at priden skulle udtrykke solidaritet og støtte til et samfund uden vold og diskrimination over for seksuelle minoriteter og andre.

»Hvis der ikke var vold, ville jeg ikke være her i dag,« siger en af arrangørerne, Lejla Huremagi, i en tale.

»Dette giver os styrke og tro på, at fordommene imod os vil begynde at svinde ind, og at det vil blive bedre for os alle.«

Flere ambassadører fra vestlige lande var mødt op til paraden, blandt dem ambassadørerne fra Frankrig og USA.

Cirka halvanden kilometer derfra var tilhængere af en islamisk gruppe indkaldt til en demonstration. De fordømte priden som »syndig« og en »ydmygelse« af Sarajevo.

»De ønsker at bringe dette ind i vores gader og pladser,« siger Sanin Musa, en muslimsk teolog og formand for »Iskorak«. Det er gruppen, som stod bag føndagens moddemonstration.

»Vi ønsker at kæmpe mod dette, vi kæmper mod LGTB's måde at leve på, som påføres vores skoler, vores hjem og universiteter,« siger han.

Størstedelen af Sarajevos beboere er muslimer. Mange beskriver sig selv som sekulære muslimer.

Ekstremister og bøller i byen har tidligere angrebet bøsser og lesbiske og andre seksuelle minoriteter. Det havde på forhånd skabt frygt for, at søndagen ville være præget af voldelige sammenstød.

/ritzau/AP