100.000 statsløse flygtningebørn risikerer overgreb og radikalisering

Der kan være op mod 100.000 statsløse syriske flygtningebørn alene i Libanon, vurderer internationale organisationer. Det kan få store konsekvenser for børnene, lyder advarslen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange syriske børn bliver født i flygtningelejre eller undervejs på flugt fra kampene i Syrien. Andre er flygtet med deres familier så hurtigt, at de har glemt eller mistet deres papirer.

Lokale og internationale organisationer vurderer, at op mod 100.000 syriske flygtningebørn er statsløse alene i nabolandet Libanon. Og det kan få store konsekvenser for børnene.

Sådan lyder det samstemmende fra Dansk Flygtningehjælp, Unicef og Red Barnet i dagens Politiken:

»Noget så basalt som en fødselsattest, cpr-nummer eller lignende er en forudsætning for at få adgang til skole og sundhedshjælp, og uden det er risikoen for at komme ud i noget skidt som overgreb og børnearbejde langt større,« siger Steen M. Andersen, generalsekretær i Unicef.

Undersøgelser fra Norsk Flygtningehjælp viser, at mange flygtninge forsøger at få officielle papirer til deres børn, men 92 procent af dem må opgive kampen. Processen er for besværlig.

Det betyder, at langt de fleste af de syriske flygtningebørn forbliver statsløse. Det forklarer Pål Nesse, der er seniorrådgiver i Norsk Flygtningehjælp ifølge Politiken.

Han peger konkret på, at de manglende papirer forhøjer risikoen for, at pigerne bliver voldtaget, og at drengene bliver radikaliseret.

Borgerkrigen i Syrien har ifølge FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) betydet, at vi ser de største flygtningestrømme siden Anden Verdenskrig.

7,6 millioner mennesker er på flugt inden for grænserne i Syrien, mens fire millioner mennesker er flygtet til nabolande. Langt størstedelen af dem opholder sig i Syriens nærområder, som eksempelvis nabolandet Libanon.

Her har man taget imod 1,2 millioner syriske flygtninge, og landet er så presset, at myndighederne har lukket grænserne og gjort det meget svært for flygtninge at få officielle papirer - også flygtningebørn.