100.000 fulgte Bhutto til graven

NAUDERO: Sørgeråb fyldte i dag den støvfyldte luft i en sydlig pakistansk landsby, da over 100.000 mennesker deltog i begravelsen af den dræbte tidligere premierminister Benazir Bhutto

Tilhængere og familie sænker Bebazir Bhuttos kiste i jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asif Hassan / AFP

Benazir Bhuttos mand, Asif Ali Zardari græd, da han ledsagede den lukkede kiste de syv km til familiens mausolæum i Garhi Khuda Bakhsah, en landsby omgivet af rismarker i den sydlige provins Sindh.

Benazir Bhutto blev skudt og dræbt af en mand, som derpå sprængte sig selv i luften ved et angreb, der efter et valgmøde i Rawalpindi torsdag dræbte 16 andre.

Zardari bad folkemængden uden for familiens hus om at give de, der bar kisten, plads, så den kunne skubbes ind i ambulancen. Kisten var indsvøbt i Bhuttos Pakistans Folkepartis (PPP) grønne, røde og sorte farver.

Bhuttos søn, den 19-årige Bilawal og døtrene, den 17-årige Bakhtawar og den 14-årige Aseefa bad sammen med deres far ved graven.
Deres sorg blev delt af millioner af fattige pakistanere, især i Sindhs bagland, Bhutto-familiens politiske hovedkvarter.

- Bhutto var min søster, og Bhutto var som min mor, råbte Imam Baksh, en landmand, som havde taget opstilling langs ruten.

- Med hendes død er verden endt for os.'

Sørgende hulkede, nogle slog sig på hoved og bryst, og andre gav udtryk for vrede over præsident Pervez Musharrafs regering, da Bhuttos mand og søn sænkede kisten ned i graven.

Chok
Selv politiske fjender var chokerede over angrebet på en kvinde, som mange har kritiseret for at være en feudal leder, der dyrkede populisme, mens hun selv nød godt af familiedynastirets rigdomme.

Den 54-årige Bhutto vendte i oktober efter at være nået frem til en aftale med præsident Musharraf, der siden 1999 efter et militærkup har været ved magten, tilbage til Pakistan efter over otte år i eksil.

Et par dage efter den 19. oktober at have overlevet et angreb i Karachi, hvor mindst 139 blev dræbt, besøgte Bhutto Garhi Khuda Bakhsh for at bede ved sin fars grav. Her blev han begravet efter tre årtier forinden at være blev afsat.

Zulfikar Ali Bhutto, Pakistans første folkevalgte premierminister, ligger ved siden af sine sønner Murtaza og Shahnawaz i det hvide mausolæum, Benazir Bhutto gav ordre til at lade bygge.

Råb som »Skam over dræberen Musharraf, skam over dræberen USA,« kunne høres fra folk langs vejen og på hustagene.

Nogle udviste trods: - Lige meget hvor mange Bhuttoer I dræber, så vil en Bhutto komme ud fra hvert hus.

Den almindelige pakistaner er meget kynisk, hvad angår de militære efterretningstjenester, også selv om Musharraf selv har været mål for al-Qaeda-drabsmænd.

»Efterretningsvæsener har dræbt Bhutto,« sagde Ali Mohammad, en ældre partistøtte. »Hvis det var al-Qaedas værk, hvorfor overlever Musharraf så stadig?«