100.000 flygtninge flyttes til øde ø - gennem årene er den forsvundet i havet flere gange

Bangladesh er i fuld gang med at gøre en isoleret og oversvømmelsestruet ø klar til at kunne huse 100.000 muslimske flygtninge fra Myanmar.

Bangladesh husterover 800.000 rohingya-flygtninge fra nabolandet Myanmar. Pladsen er trang, og derfor arbejdes der nu med at flytte 100.000 af flygtninge ud på en ø Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Militæret har allerede bygget to helikopter-landingsbaner og en mindre vej. Og står det til planlægningminister, Ziual Islam, så skal de første af op mod 100.000 flygtninge flyttes i maj måned næste år.

Flygtningene, det handler om, er 100.000 af de godt 800.000 rohingya-muslimer, der på rekordtid er flygtet til Bangladesh fra nabolandet Myanmar. Og øen, de skal flyttes til, er et 13.000 hektarer isoleret og ubeboet stykke land i Den Bengalske Bugt.

FN er skeptisk og kalder det storstilede projekt »komplekst og kontroversielt,« mens menneskerettighedsorganisationen Amnesty International stempler det som en »forfærdelig fejl.«

Øen, der hedder Bhashan Char og ligger i Den Bengalske Bugt, er ubeboelig, mener kritikerne. De peger især på, at øen ofte oversvømmes under monsunsæsonen fra juni til september.

Hæren er sat ind

 

Men kritikken preller af på regeringen i Bangladesh, der for nylig fik parlamentets godkendelse af budgettet på omregnet cirka 1,7 milliarder kroner.

»Hæren har fået opgaven for at fremskynde arbejdet. Omkring en million mennesker vil blive flyttet i første omgang. Vi håber, at projektarbejdet kan være færdigt i 2018,« siger departementschef i planlægningministeriet, Ziual Islam, til det franske nyhedsbureau AFP.

 

Øen eroderer

 

Ifølge den bengalske avis Dhaka Tribune er øen kun 25 år gammel, og igennem årene er Bhashan Char flere gange forsvundet for så at dukke op igen.

»Erosion er et tilbagevendende fænomen på øen. Bådsmænd og søfolk, der har brugt denne søvej i årevis, fortæller, at adskillige kvadratmeter af landmassen er eroderet væk af floden og havet,« skriver Dhaka Tribune, der har undersøgt forholdene på øen i en længere artikelserie.

»Ifølge data indsamlet af skovdepartementet er mindst 5000-7000 hektarer med skov på Bhashan Char forsvundet i havet, siden øen opstod. Erosionen fortsætter den dag i dag,« konstaterer avisen.

De problemer er der dog råd for, mener regeringen. Ud over at der skal være steder tilflugtssteder på øen, skal lavtliggende områder fyldes op. Og der skal rejses dæmninger rundt om hele området for at sikre, at det kan modstå tidevandet, monsunstormene og de sæsonbestemte cykloner.

5000 fodboldbaner

 

Desuden vil regeringen i Bangladesh kun bruge 5000 af øens godt 13.000 hektarer til egentlig husning af flygtningene. Det vil sige, at 100.000 rohingyaer skal bo på et areal på størrelse med cirka 5000 fodboldbaner. Til sammenligning svarer Roskilde Festivals areal til 350 fodboldbaner, og den plads, som rohíngya-flygtningene får på øen Bhashan Char, er væsentlig bedre end de trange kår, de lever under i dag, anfører myndighederne i Bangladesh.

Og det er ubestrideligt: I den sydøstlige del af Bangladesh  - i Cox’s Bazar - hvor flygtningene fra Myanmar har søgt tilflugt i de seneste måneder, er godt 800.000 mennesker stuvet sammen på et areal, der ikke er større end 6000 fodboldbaner. Det er ikke alene »en trussel mod sikkerheden og miljøet«, som landets planlægningsminister, Mustafa Kamal udtrykker det. Det er også et kæmpe problem for flygtningene selv at bo så tæt under så kummerlige forhold.

»Mange rohingyaer lever under frygtelige forhold,« siger Mustafa Kamal til Reuters.

Området, hvor de flere hundrede tusinde rohingyaer nu er samlet, er tilmed fredet skov, men som et af verdens tættest befolkede lande har Bangladesh ikke mange andre alternativer, og derfor begyndte landets myndigheder allerede for et par år siden at arbejde med planerne om at gøre øen Bhashan Char beboelig.