100 børn er druknet siden Aylan

Lige nu menes en million mennesker at ville krydse Middelhavet på vej mod Europa. Det ender ofte i en tragedie. I den seneste uge har mindst 30 børn mistet livet.

En frivillig spansk livredder redder et barn i land på Lesbos den 30. oktober fra en båd, som sank. Mindst 17 børn og ni voksne druknede samme dag.?Foto: Aris Messinis/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den lille syrisk-kurdiske dreng Aylan Kurdi for to måneder siden blev fundet druknet på en tyrkisk strand, blev han symbolet på den igangværende flygtningekatastrofe og verdens manglende evne til at dæmme op for den.

En »game changer« blev det ikoniske billede håbefuldt kaldt. Men mindst 100 børn er druknet siden Aylan, viser tal fra IOM – International Organization for Migration – og nyhedsbureauerne.

Alene den seneste uge har været tragedie på tragedie: Den 28. oktober druknede syv børn. Den 30. oktober druknede 17 børn. Søndag morgen blev de seneste tragedier føjet til listen, da en båd sank ved øen Samos og gik ned med fire kvinder, fire babyer og to børn i kabinen.

Med anslået én million flygtninge, der venter på at krydse Middelhavet til Europa trods vintermånedernes barskere vejr og koldere hav, frygter nødhjælpsorganisationerne, at det værste endnu venter.

Mange medier verden over, Berlingske inklusive, måtte overveje nøje, om man kunne bringe fotografiet af Aylan Kurdi.

Fotos af døde børn

Faktum er, at man hver dag siden har kunnet finde en lang række lignende fotos hos billedbureauerne. Få dage efter Aylan kom billedet af en anden livløs barnekrop nødtørftigt tildækket af en jakke på en tyrkisk strand. Så kom billedet af en skrigende mor, der nægter at lade sig fragte væk fra en badebro, fordi hendes tre børn ligger døde ude i havet. For få dage siden kom billedet af en etårig druknet pige med lange øjenvipper, lyserød flyverdragt og en oppustelig redningsvest. Og billedet af en græsk kvinde, der med sort ansigt knuger liget af en druknet baby, hun har fundet på stranden, ind til sig.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, har i stærke vendinger fordømt EUs manglende håndtering af krisen. EU græder, sagde han fredag, »krokodilletårer« over de mange døde børn.

Grækenland modtager i øjeblikket over 7.000 flygtninge dagligt på øen Lesbos alene. En fjerdedel er børn, og foreløbig viser den begyndende vinter ingen tegn på at bremse tilstrømningen.

»Det Ægæiske Havs bølger skyller ikke blot døde flygtninge, døde børn, op på vores strande, men også selve Europas civilisation,« sagde Tsipras.

I år har knap 725.000 krydset Middelhavet til Grækenland eller Italien. 3.329 er døde.