10 døde efter voldsomme oversvømmelser i Centraleuropa

Dødstallet stiger fortsat, efter voldsomme regnskyl har forårsaget store oversvømmelser i Tjekkiet, Tyskland, Østrig og Schweiz.

CENTRALEUROPA: Mindst 10 er døde, og tusinder er blevet tvunget til at forlade deres hjem, efter voldsomme regnmængder har medført oversvømmelser i store områder i Centraleuropa, skriver AFP.

Butikker og skoler er blevet lukket, mens veje og jernbanestrækninger har været ufremkommelige på grund af de enorme vandmasser.

Oversvømmelserne har ført til kaos i Zoo i Prag, hvor omkring 1.000 dyr måtte flyttes, efter Vtlala-floden løb over sine bredder sent søndag.

Dyrepassere måtte bedøve tigre og andre store dyr i en dramatisk natlig redningsaktion.

»Det er frygteligt at skulle opleve det igen,« siger Petr Velensky, der husker, hvordan mange af havens dyr druknede i oversvømmelserne i 2002.

Tjekkiske redningsarbejdere leder stadig efter fire savnede, der kan være druknet. Titusinder er uden strøm.

De voldsomme regnskyl vækker minder om oversvømmelserne i 2002, hvor 17 mistede livet alene i Tjekkiet.

Den tjekkiske regering erklærede søndag landet i undtagelsestilstand og indsatte 2.000 soldater i redningsarbejdet, efter mere end 8.000 var blevet evakueret, oplyser myndighederne.

To blev dræbt, da deres huset kollapsede i den sydlige del af Prag, mens en elektriker mistede livet, da han forsøgte, at udskifte en transformator.

En kvinde døde, da hun blev ramt af en gren, og tre er druknet, oplyser politiet.

»Man indser, hvad naturen er i stand til. Hvor hjælpeløse vi i virkeligheden er på trods af al vores teknologi,« siger en indbygger, mens hun ser vandet stige fra en bro over floden Vltava i det centrale Prag.

Oversvømmelser har også ramt nabolandene Tyskland, Østrig og Schweiz. To er død i Østrig og en i Schweiz.

2.500 er blevet evakueret fra byen Grimma, der ligger nær Leipzig. To savnes fortsat i Tyskland.

BNB/AFP