1.700 migranter standset på vej mod Storbritannien - på én nat

Drømmen om asyl i Storbritannien lever tilsyneladende i bedste velgående i den franske havneby Calais’ flygtningelejre. Natten til mandag snuppede fransk politi hele 1.700 migranter på vej ind i Eurotunnelen og det britiske fastland.

Flygtningepresset ved tunnellen under Den Engelske Kanal i Calais i Frankrig skaber spændinger mellem Frankrig og Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LO PRESTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FRANKRIG: Fransk politi havde travlt natten til mandag. Her prøvede hele 1.700 håbefulde migranter at komme fra Calais i Frankrig til Dover på den britiske sydkyst. Det er markant flere i forhold til de foregående nætter, oplyser fransk politi ifølge BBC.

Forsøgene gik ikke stille for sig. 1.000 gange forhindrede uropolitiet indtrængningsforsøg, mens 700 nåede at trænge indenfor afspærringerne, før de blev snuppet af betjente. Det vurderer den franske politiunion ifølge BBC.

Under optøjerne blev en enkelt politimand ramt af et stenkast, der resulterede i mindre ansigtsskader.

Det er uklart, hvorvidt det er lykkedes nogle af migranterne at skjule sig i køretøjer med retning mod Storbritannien, oplyser det franske politi. Men omkring 70 procent af de cirka 3.000 illegale flygtninge, der gennemsnitligt opholder sig i Calais, forlader den franske havneby inden for fire måneder.

Dog er der »intet bevis« for, at alle de illegale migranter, der forlader Calais, når Storbritannien, lyder det fra en talskvinde for den britiske premierminister David Cameron.

Presset fra de mange flygtninge er steget i løbet af den forgangne uge, hvor minimum 6.600 illegale flygtninge har prøvet at trænge ind i havnetunnelen på vej mod Storbritannien.

På fransk side har myndighederne iværksat flere tiltag, der skal forpurre de tusindvis af migranters forsøg. Der er kommet mere politi, der er skruet op for overvågningen, og nye hegn er stillet op på det franske fastland. Fra britisk hold er beskeden til migranterne heller ikke imødekommende:

Premierminister David Cameron har ifølge BBC advaret de illegale flygtninge om, at de vil blive deporteret, hvis de skulle lykkedes med at nå over kanalen.

Den strategi vil måske virke på længere sigt, men lige nu er der brug for en kortsigtet løsning på problemet med de mange migranter i Calais. Det påpeger John Keefe, der er PR-direktør ved Eurotunnelen.

»Indtil regeringen kan gøre noget for at fjerne den gruppe mennesker og stoppet det direkte flow til Calais, vil vi forblive i denne situation,« siger han til BBC.

Siden juni 2015 har ni mistet livet i forsøget på at komme ind i tunnelen.