1.500 savnes efter tornado i USA

Det er den værste tornado i de moderne målingers historie, og den kan blive endnu værre. 122 er døde i Joplin i USA, 750 sårede - og 1.500 savnede. Nye tornadoer ramte i nat.

En bil er blæst om på hovedet efter at de værste tornadoer i USAs historie, ramte Joplin, Missouri 24. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC THAYER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1.500 mennesker savnes efter tornadoen i Joplin i Missouri.

Selv om hovedparten af de savnede dukker op, og selv om der kan være tale om regnefejl og -mangler, så giver det pludselig katastrofen en anden dimension.

Tornadoen ramte den mellemstore by søndag, og trak et godt ét kilometer bredt spor gennem Joplin, og i første omgang meldte myndighederne om 89 døde, men i nat dansk tid nåede tallet på bekræftede dødsfald op på 122 og 750 sårede, og samtidigt kom det urovækkende notabene: 1.500 mennesker savnes.

Myndighederne understreger, at det ikke er ensbetydende med yderligere 1.500 døde, fordi den slags kaos, der følger i kølvandet på en katastrofe, også præger kommunikationen mellem beboerne - men omvendt er der også den slags savnede, som ikke bærer ret meget håb i sig.

Den 60-årige Milissa Burns fortalte således i aftes til nyhedsbureauet AP, at hun ledte efter sit 16 måneder gamle barnebarn. Tornadoen ramte familiens hjem, og begge forældrene ligger slemt kvæstede på sygehuset, og hun har sat sig i spidsen for at finde ud af, hvad der skete med den lille dreng. Otte nødarbejdere har gennemrodet ruinerne af huset uden at finde ham.

“Vi har allerede været på lighuset, og vi har ringet til alarmcentralen en million gange. Jeg har gjort alt, hvad jeg kan, men han var så let og så lille. Han kan være hvor som helst.”

Nødarbejderne er i gang med at gennemrode ruinerne af både privatboliger og butikscentre, som er helt eller halvt væltet omkuld, men foreløbigt har de kun reddet ni mennesker ud, skriver New York Times.

Tornadoen er den dødeligste siden mindst 1953. Den ramte med en vindhastighed på over 300 kilometer i timen, og myndighederne klassificerede den i går officielt som en kategori EF-5 tornado, den højeste kategori.

Samtidigt beviste natten også, at tornadosæsonen langt fra er forbi. Flere tornadoer slog ned i Oklahoma, og mindst to mennesker blev dræbt.

Præsident Obama meddelte fra sit besøg i England, at han søndag vil besøge Joplin.