1.453 personer er blevet afvist ved grænsekontrollen

Selv om det er blevet sværere for migranter og flygtninge at passere grænser, er antallet af tilbageholdte ved den dansk-tyske grænse ikke meget under sidste års niveau.

Dansk forsvar skal fremover tage sig af den grænsekontrollen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til og med 9. august har politiet i år afvist 1.453 personer i forbindelse med den midlertidige grænsekontrol, der er indført som følge af migrations- og flygtningepresset på Europa. Det viser en optælling, som Berlingske har foretaget baseret på Rigspolitiets daglige opgørelser.

I samme periode sidste år blev 1.929 personer »afvist/nægtet indrejse«, som Rigspolitiet udtrykker det. For hele 2016 var tallet 2.942. Omregnet i forhold til det samlede antal rejsende, som politiet tjekkede, svarer de knap 3.000 afviste godt og vel til en promille.

Der er sket et fald i antallet af sigtelser for menneskesmugling. Da 2016 var omme, var der rejst sigtelser mod 333 personer i forbindelse med grænsekontrollen. I år er antallet til og med 9. august på 53.

Rigspolitiets opgørelser siger ikke noget om, hvorfor en række personer er blevet afvist og nægtet indrejse. Det er altså uklart, hvor mange der er illegale migranter, og hvem der bare er EU-borgere, der har glemt passet.

Under alle omstændigheder kan grænsekontrollen ikke forhindre personer i at søge asyl, når de bliver standset af danske politifolk og kontrolleret.

Ændret argumentation

Grænsekontrollen har været heftigt debatteret, siden den blev indført ved indgangen til 2016. Baggrunden var risikoen for en ophobning af mange flygtninge i Danmark som følge af Sveriges beslutning om en skærpet kontrol ved den dansk-svenske grænse.

Siden er flygtninge- og migrantpresset på såvel Danmark som Sverige aftaget kraftigt, og nu er begrundelsen for grænsekontrollen i højere grad at beskytte Danmark mod den terror, der har ramt andre steder i Europa.

Torsdag forsvarede Marcus Knuth, Venstres udlændingeordfører, i et indlæg i Berlingske grænsekontrollen. Det skete ikke bare med henvisning til de knap 3.000, der blev afvist i fjor, men også med et argument om, at Danmark uden grænsekontrol risikerer »endnu flere kriminelle og bandemedlemmer«.

Flere meningsmålinger har vist et flertal for grænse­kontrollen. Kritikerne, heraf flere af oppositionspartierne, står dog fast på, at kontrollen ikke er prisen på knap 300 millioner kroner om året værd. Den skaber en falsk tryghed, lyder det fra kritikerne, idet der kun er tale om en stikprøvekontrol ved de 15 eksisterende grænseovergange mellem Danmark og Tyskland.

Grænsekontrollen kritiseres også for at tære så hårdt på politiets ressourcer, at det går ud over andre påtrængende opgaver – herunder den højaktuelle bandekonflikt.

Det problem forsøgte regeringen sidste sommer at løse ved at overlade en del af grænsekontrollen til Hjemmeværnet, så nogle af betjentene kan frigøres.

Nu går regeringen så skridtet videre og overdrager dele af grænsekontrollen til det danske forsvar.