Prisbelønnet iværksætter: “Man skal have mod til at miste” 


At være iværksætter kræver mod. Det kan Lise Pape bevidne. Hun sprang for få år siden ud i iværksætterlivet med et produkt, hun fandt på for at hjælpe sin Parkinson-ramte far – og som i dag hjælper gangbesværede verden over.

En ganske almindelig følge af Parkinsons sygdom er, at den ramte oplever at “fryse fast”. Fødderne er pludselig naglet ubehjælpsomt til gulvet under dem, og det er som om, at hjernen for en stund har glemt, hvordan den skal give dem besked om at flytte sig derfra igen. 

Men et simpelt cue, som man kalder det, der udpeger retningen og viser, hvor foden skal placere sig næste gang, kan effektivt bløde op for stivnede ben og få den gangbesværede til roligt at genoptage sin gang. 

Det noterede iværksætter Lise Pape sig, efter i nogen tid at have observeret sin Parkinson-ramte fars hverdag med gangbesvær. Og hun besluttede sig på den baggrund for at skabe et produkt, som kunne levere disse visuelle holdepunkter og dermed forebygge faldulykker og sikre en mere fri mobilitet for folk med samme udfordringer som ham. Det resulterede i Path Finder, en undseelig maskine, man kan montere på sine sko, som med fine, lysende linjer viser vejen frem, baseret på sin bærers gangmønster.

Fra ide til iværksætteri

Den lille stifinder, som var begyndt som en luftig idé i Lise Papes hjerne, blev ikke bare til konkret virkelighed, men også til afsæt for en helt ny levevej for sin opfinder: 

“Jeg har prøvet en del forskelligt i min karriere: Jeg har været ansat på et laboratorium, jeg har arbejdet med online-advertising, jeg har arbejdet i finansverdenen hos JP Morgan og på den danske ambassade i London. Jeg har været vidt omkring og altid syntes, at det var spændende at flytte mig og lære nye ting. Så det var på en måde naturligt for mig at opsøge entreprenørskab,” siger hun og fortsætter:

“Selvfølgelig er det hårdt af og til, men jeg har faktisk aldrig haft den der; “åh nej, i morgen er det mandag”-følelse, mens jeg har været i start up-verdenen. Jeg kan simpelthen grundlæggende godt lide det, jeg laver. Og det er bare en helt særlig følelse at have udtænkt et produkt og fulgt det fra skitsestadiet til i dag, hvor det er ude hos brugerne og gavner dem i deres hverdag.”


Blå bog: Lise Pape

Lise Pape har blandt andet taget uddannelser i udlandet og vundet flere priser med sine iværksættervirksomheder.

Hvad

Iværksætter og stifter af Walk With Path Limited.

Læs mere om virksomheden her

Udannelse

Uddannet i humanbiologi fra King’s College samt i Innovation Design Engineering på Imperial College og Royal College of Art i London.

Priser

Har modtaget en række danske og internationale priser inden for sundhed og design, blandt andet Danish Design Award i 2017 og Horizon Prize for Social Innovation i 2019.

FAKTA

LisePape.png

Find rummet til dit næste møde eller konference

- Rum til fælles tankevirksomhed

1920x1080px_Shuset-logo-farve.png

"Man skal have mod til at miste. Man skal have mod til at gøre ting anderledes end ens vennekreds. Og så skal man have mod til at gøre ting, man egentlig ikke helt kan endnu"

Lise Pape, stifter af Walk With Path


På usikker grund

De første skitser til Path Finder, som i dag sælges over hele Europa, samt i Canada og Hong Kong, blev til omkring 2014 i forbindelse med Lise Papes specialeopgave under hendes studier i Innovation Design Engineering i London. Men efter at flere og flere, både patienter og potentielle investorer, i løbet af arbejdet med produktet begyndte at udvise mere end høflig interesse, fik hun mod på at kaste sig ud i iværksætteriet og gøre studieprojektet til en egentlig levevej. Og mod, det kræver det, fortæller hun: 

“Man skal have mod til at miste. Man skal have mod til at gøre ting anderledes end ens vennekreds. For eksempel har jeg ofte måttet melde fra til ting, fordi jeg havde en økonomi som en studerende, mens mine venner var et helt andet sted i deres liv. Og så skal man have mod til at gøre ting, man egentlig ikke helt kan endnu - i mit tilfælde har det været alt fra at finde ud af at få elektronikken til at fungere - til at lære at rejse kapital og finde investorer, eller til at optræde på live-TV og holde oplæg for store menneskemængder. Det er ellers ikke noget, som jeg nogensinde havde forestillet mig, at jeg skulle have lyst til.”

Modet fandt hun dels i, at hun kunne mærke, at hendes produkt kunne gøre en reel forskel i folks liv - dels i at hun på forhånd havde forberedt sig grundigt på, hvordan hun skulle komme videre, hvis forretningseventyret skulle få en mere brat ende end planlagt:

“Der var da helt klart nervøsitet forbundet med at springe ud i det,” siger Lise Pape.

“Jeg var især optaget af min finansielle situation og af at have en sikker base på plads. Jeg havde heldigvis en opsparing, og den valgte jeg at dele i to: En del som jeg kunne bruge af, mens jeg startede op, og en anden del, som jeg ikke ville røre ved og som skulle fungere som reserve, hvis vi måtte lukke og slukke. Jeg tror, at det er nødvendigt at gøre sig den slags overvejelser. Man skal ikke gå og være bange for, at man lige pludselig bliver smidt ud af sin bolig, mens man starter virksomhed. Der er nok af andre ting at være usikker omkring.” 


Mod skaber værdi i det professionelle møde

Vi har spurgt Director of Conference, Christina Wejlemann, hvordan discipliner fra det nære startup-miljø bliver brugt til at skabe de bedste betingelser for det gode professionelle møde i Søhuset Konferencecenter.

 Hvordan bruger I erfaringer fra startup-miljøet i Søhuset?

"Da jeg startede i Søhuset og første gang besøgte DTU Science Parks accelerator og inkubator for startups, Futurebox, blev jeg væltet bagover af begejstring. Her mødte jeg for første gang Lise Pape, da hun pitchede foran en fyldt sal. Hun fortalte, hvordan hun var sat i verden for at redde folk med Parkinsons sygdom fra at snuble ved at udvikle en sål, der sender direkte impulser til hjernen. Jeg fik kuldegysninger – hun var så modig og knivskarp. Hun havde sat alt på spil, og hun havde fejlet igen og igen. Og se bare, hvor hun er i dag. Mod er mange ting. Det kræver mod at starte egen virksomhed. For mange kræver det også mod at stille sig frem og tale foran en gruppe af mennesker eller turde begå fejl. Men netop det at sætte sig selv i spil og turde at begå fejl, udvikler os. Det er en kernetanke i startup-verdenen og i Søhuset. Når vi tør begå fejl, skaber vi nytænkende og måske endda banebrydende resultater. Også i møder. Derfor er mod et grundprincip i Søhuset, som vi bruger internt og i vores planlægning af det professionelle møde."


FAKTA

Op og ned – men mest op

I dag er usikkerheden om, hvorvidt Path Finder kunne finde vej ud på det komplekse, internationale MedTech-marked efterhånden fordampet til fordel for et nyt, nærmest lidt uvant, roligt overblik over den nærmeste fremtid:

“Vi ved faktisk nogenlunde, hvad vi skal de næste 24 måneder,” siger Lise Pape og lyder nærmest selv lidt overrasket. For selvom hun i dag har flere ansatte, ekspanderer og vinder priser med sin virksomhed Walk With Path, hun har for eksempel netop vundet EU-prisen Horizon Prize for Social Innovation og med den 1 million euro, har vejen mod anerkendelsen hverken været nem eller direkte, fortæller hun: 

“Det er gået op og ned, og sådan tror jeg, at det er for mange. Mellem 2014 og 2016 var det virkelig svære tider, og jeg nåede faktisk også til et sted, hvor jeg var klar til at lukke ned. Vi manglede penge, og det var svært at skaffe investorer. Alle spurgte: “Hvem har bundet sig? Hvem har sagt ja?”, og det føltes som en helt umulig opgave bare at få den første ombord,” fortæller hun.

Til sidst måtte hun stille en investor, som hun længe havde forhandlet med, et ultimatum: 

“Jeg sagde: “Hvis du ikke underskriver i aften, så laver vi ikke en aftale.” Jeg havde simpelthen fået nok. Vi havde været i snak i mange måneder, og det var så trættende ikke at vide, hvor man stod. Og så underskrev han!” 

Mål for fremtiden

Næste mål for Walk With Path er at komme ind på det amerikanske marked og så i øvrigt at udleve den simple, men ambitiøse drøm om at blive “mobility company of choice”, som Lise Pape udtrykker det i entreprenør-lingo. Men vigtigst af alt er stadig brugerne, siger hun. Det var der, det hele startede, og det er det, der fortsat er drivkraften: 

“Det vigtigste for mig er, at jeg kan se, at det virker for vores brugere at få beskeder fra dem, om deres oplevelser med at bruge vores produkter, videoer, hvor de har optaget, hvordan de går og sådan noget. Det er enormt givende, og det er det, der driver mig i min hverdag.”


Søhuset konferencecenter: Rum til fælles tankevirksomhed

Søhuset er et konferencecenter i Hørsholm med plads til 350 gæster og rum til alle slags møder og konferencer. 639 mødebookere har i en analyse fra MyResearch for 2019 anerkendt Søhuset for at have de mest tilfredse gæster blandt 75 konferencecentre i Danmark.

 I Søhuset har personalet tilsammen 219 års erfaring med planlægning og afvikling af møder, messer, konferencer og events. De er med hele vejen; fra planlægningsfasen, hvor I får råd og vejledning, til I ankommer på dagen og bliver guidet sikkert på plads af husets p-vagt, inden I bliver budt inden for af jeres mødevært i receptionen, som viser jer frem til jeres lokale. Køkkenet kæler for smagsløgene med gastronomiske nybrud, og de dygtige tjenere sørger for, at I føler jer godt tilpas gennem hele dagen.

 Med Forskerparken i ryggen og horisonten forrest, er Søhuset et konferencehus skabt til stor fælles tankevirksomhed.

FAKTA

til toppen

Artiklen er produceret af Berlingske Media

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedekleration

Berlingske_partnerlab_logo_sort.png
BT_100_mm_rgb.png

Dette er en annonce fra

Berlingske_primaer_logo_sort_rgb.png

Dette er en annonce fra

1920x1080px_Shuset-logo-farve.png