Fugleinfluenza i amerikanernes mælk skaber dyb dansk bekymring: »Det kommer fuldstændig bag på os«

Eksperterne anså det stort set som en umulighed, at kvæg kan smittes med den farlige fugleinfluenza H5N1. Men nu er det umulige sket i USA, og virussen er tilmed røget direkte fra køer og over i den mælk, som amerikanerne drikker. Professor forklarer, hvorfor det er bekymrende for mennesker – også i Europa.

I mindst 20 procent af den mælk, der sælges til amerikanske forbrugere, er der fundet rester af såkaldt højpatogen fugleinfluenza. Alt peger dog på, at pasteurisering af mælk uskadeliggør den farlige H5N1-virus. Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix

Gennem sin karriere har Lars Erik Larsen, professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet, været vidne til adskillige bekymrende smittehændelser – og så nævner vi ikke et ord om coronapandemien her.

Men opdagelsen for nylig af store mængder virus fra fugleinfluenza i talrige amerikanske køer – og ikke mindst i deres mælk – er i en klasse for sig, mener han.