Venstre om »socialdemokratisk studehandel«: »Vi tager nogle penge fra København. Til gengæld får Frank Jensen al magt centraliseret«

Venstre-borgmester advarer mod regeringens planer med det politiske system i København.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune Cecilia Lonning-Skovgaard (V).   Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De enkelte fagborgmestre og dermed de enkelte partier risikerer at få mindre indflydelse i Københavns Kommune med regeringens udspil til en ny, kommunal udligningsreform.

Sådan lyder advarslen fra beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V), efter at det er kommet frem, at regeringen har planer om at droppe rådmænd og fagborgmestre i landets fire største byer.

Fire byer, der alle har socialdemokratiske borgmestre og dermed samme partifarve som regeringen.

I stedet lyder det, at borgmestrene i København, Aarhus, Odense og Aalborg vil få ansvar for hele den kommunale forvaltning. I Københavns Kommunes tilfælde overborgmester Frank Jensen (S).

Rådmænd og fagborgmestre får dog lov til at beholde titel og løn, skriver fyens.dk.

Dermed bliver de fire fagborgmestre i København »stækket«, som Cecilia Lonning-Skovgaard formulerer det.

»Det er klart,« siger hun og venter spændt på at se reformudspillet, når det bliver præsenteret af regeringen torsdag klokken 11.30.

»Dette bliver opfattet som en socialdemokratisk studehandel: Vi tager nogle penge fra København. Til gengæld får Frank Jensen al magt centraliseret hos sig selv,« siger hun.

Cecilia Lonning-Skovgaard henviser til, at statsminister Mette Frederiksen (S) forleden ifølge Avisen.dk meddelte, at »vi kommer til at udligne mere, og bevægelsen er, at det bliver fra øst mod vest«.

Det betyder, at kommunerne i hovedstadsområdet skal betale mere til resten af landet, ligesom Østjylland også skal afgive penge til kommunekasser landet over.

»Vi ved ikke, hvor meget København skal udligne. Det har vi ikke fået at vide,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard, der også først nu har fået besked om regeringens planer med fagborgmestre som hende.

Men uanset hvad lægger regeringen jo ikke op til at droppe fagborgmestre?

»Jo, men de bliver af navn, ikke af gavn,« siger hun:

»Fagborgmestre bliver på denne måde reelt udvalgsformænd. De vil få én opgave: at lede nogle udvalgsmøder. Det er det. Muligheden for selvstændigt at kunne sætte en dagsorden og muligheden for at kunne bedrive reel politik vil være fjernet.«

Som Cecilia Lonning-Skovgaard ser det, risikerer hun »reelt at skulle sidde og administrere Frank Jensens politik sammen med embedsapparatet, der også refererer op til Frank Jensens økonomiforvaltning«.

»Det er en voldsom centralisering i by, der er på vej mod de 700.000 indbyggere,« mener hun.

Cecilia Lonning-Skovgaard vurderer umiddelbart, at såfremt regeringens plan bliver til virkelighed, vil den træde i kraft efter kommunalvalget i 2021.