Traktordemonstration førte til otte bøder i Aarhus – men tilsyneladende ingen i København, hvor der var fokus på »konduite«

Politiet er godt tilfreds med afviklingen af traktor-demonstrationen i Aarhus og København lørdag eftermiddag. Normalt må traktorer ikke færdes på offentlig vej, medmindre der er tale om arbejdskørsel, og mens det førte til otte bøder i Aarhus, blev der angiveligt ikke udskrevet nogen bøder i København.

Afgang fra Københavnsvej 282 i Roskilde som et af de tre mødesteder på Sjælland. Landmænd i traktoroptog kørte lørdag til demonstration i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tommy Laursen har aldrig oplevet en traktordemonstration af denne størrelse, men »det er gået rigtig, rigtig fint«, fortæller politiinspektøren fra Københavns Politi.

Med hundredvis af traktorer i både Aarhus og København samt nogle fiskerbåde, der lagde til kaj ved siden af, viste landbruget lørdag eftermiddag sin utilfredshed med regeringens ageren i minksagen.

»Vi har eskorteret cirka 500 traktorer ind til København. Vi sørgede for, at de tre opsamlingssteder rundt om har ramt byen successivt, så stille og roligt har vi ført traktorerne til Langeliniekaj,« fortæller Tommy Laursen.

Da der var fyldt op ved Langelinie, blev resten parkeret i den ene vognbane på Kalkbrænderigade.

Et tweet fra Københavns Politi fredag aften såede en overgang tvivl om, hvorvidt politiet ville hive bødeblokken frem ved lørdagens demonstration. Umiddelbart må traktorer ikke færdes på offentlig vej, medmindre der er tale om arbejdskørsel, hvis de ikke har en særlig registrering.

»Der er anmeldt demonstration i både København og Aarhus i morgen. I den forbindelse gør vi opmærksom på, at det kun er traktorer, som er registreret til almindelig kørsel på offentlig vej, der må benyttes til og fra demonstrationspladserne,« lød det i politiets besked på Twitter.

Rettidig konduite

Tommy Laursen fortæller, at politiet med tweetet udelukkende ønskede at fortsætte en god dialog med arrangørerne af demonstrationen:

»Når det er sagt, er vi godt klar over, hvordan og hvorledes det her ville løbe af stablen. Vi synes, vi har udvist den rettidige konduite i forhold til det her,« siger han og tilføjer, at han ikke er bekendt med, at nogen har fået en bøde efter demonstrationen i København.

Foto: Nils Meilvang.

I Aarhus er det en anden sag. Her fortæller vagtchef René Ludvig, at otte er blevet sigtet for overtrædelse af registreringsbekendtgørelsen. Han kan ikke sige, hvor stor en bøde, de pågældende chaffører står til. Men adspurgt, hvorfor der tilsyneladende har været forskel på politikredsenes fokus på konduite versus lovovertrædelser, svarer han:

»Det her er ikke noget, Østjyllands Politi selv har fundet på. Det er meldt ud fra Rigspolitiet, at det her skulle efterfølges i dag.«

Politiet ser igennem fingre

Adspurgt, om Københavns Politi har fået samme melding fra Rigspolitiet, svarer Tommy Laursen:

»Vores færdselsmæssige strategi er, at vi har tilstræbt, at folk kunne lave en demonstration jævnfør deres grundlovssikrede rettigheder. Og så har vi behandlet demonstrationen som alle andre, hvor vi indimellem ser igennem fingre med mindre overtrædelser.«

Da demonstrationen sluttede midt på eftermiddagen, blev traktorer guidet ud af begge byer med politiets hjælp, og der er ikke meldinger om større trafikale problemer. Kun »lidt knas med trafikken« i Aarhus, som René Ludvig formulerer det.

Tommy Laursen fortæller, at han og kollegerne både fik talt med arrangørerne og med flere af chaufførerne ved lørdagens demonstration.

»Vi har talt med dem, og de er tilfredse, og vi er tilfredse. Vi synes, det er gået godt,« siger han.