Tour de France lukker københavnsk trafikåre i fire dage

Når Tour de France i 2021 gæster København, vil H.C. Andersens Boulevard være lukket i fire dage. Københavns Kommune har desuden afsat næsten 15 millioner til blandt andet et »generelt løft i renhed« i forbindelse med arrangementet.

I februar blev det, efter flere års forhandlinger, officielt, at Tour de France indledes fra Rådhuspladsen i København i 2021. Det blev slået fast på et pressemøde, hvor også HKH kronprins Frederik deltog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når Tour de France om halvandet år skydes i gang i København, vil den trafikale hovedpulsåre H.C. Andersens Boulevard være lukket i fire dage.

Konkret drejer det sig om perioden fra onsdag den 30. juni 2021 til lørdag den 3. juli. Det fremgår af et notat fra forvaltningen i Københavns Kommune til Teknik- og Miljøudvalget, skriver TV 2 Lorry.

Selve løbet bliver skudt i gang med en enkeltstart i Københavns gader, hvor Rådhuspladsen kommer til at være start og mål. Selve ruten er endnu ikke offentliggjort, men ifølge Lorry vil Indre by, Østerbro og Nørrebro blive påvirket af løbet. Det sker fredag den 2. juli.

De øvrige veje, der bliver afspærret i forbindelse med etapen, bliver først lukket fredag morgen.

Inden da, onsdag den 30. juni, bliver holdene og rytterne præsenteret »på et centralt sted i København, og rytterne forventes at cykle en kort rute i Indre By«. Det fremgår af notatet til Teknik- og Miljøudvalget.

En halv million tilskuere

I notatet kan man også læse, at erfaringer fra andre værtsbyer viser, at Tour de France-starten kan tiltrække op til 500.000 tilskuere.

For at gøre København klar til den store menneskemængde og den enorme eksponering, der følger med cykelløbet, har Teknik- og Miljøforvaltningen i budgettet for 2020 fået bevilget 14,8 millioner kroner til »ekstraordinært myndighedsarbejde, trafikafvikling, klargøring og genopretning af ruten, toiletforhold samt et generelt løft til renhold i Indre By og i brokvarterene«.

Derudover har Københavns Kommune bevilget 25 millioner kroner i dette års budget til arrangementet. Kommunen er den største bidragsyder i det selskab, der rent formelt står for afviklingen, men også flere regioner og andre byer bidrager økonomisk til at få Tour de France til Danmark.

Oprindeligt lød det, at starten ville komme til at koste cirka 87 millioner kroner betalt af skatteyderne, men i starten af december kunne Politiken fortælle, at budgettet ville blive mindst 60 millioner dyrere end som så.

Udover enkeltstarten i København på første etape skal rytterne køre fra Roskilde til Nyborg på anden etape og fra Vejle til Sønderborg på tredje. Derefter flyver løbet ud af Danmark og til Frankrig.

Noget utraditionelt indledes Tour de France 2021 på en fredag. Normalt skydes Tour’en først i gang lørdag. Men for at logistikken kan gå op - København er den nordligste by nogensinde til at beværte Tour de France - har de franske arrangører, ASO, indlagt en ekstra hviledag i starten af løbet.