Topchef Eivind Kolding kæmper nu for Københavns udsatte

Den tidligere Mærsk- og Danske Bank-direktør står i spidsen for tænketank, der skal finde boliger til udsatte. Nu siger han »udsatte borgere«, som han før sagde »New Normal«.

Eivind Kolding er formand for en tænketank, der er kommet med anbefalinger til, hvordan København kan få flere boliger til udsatte mennesker. Her fotograferet i en bebyggelse for sårbare københavnere på Hammelstrupvej i Sydhavnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Sårbare borgere. Kommune. Socialt udsatte.

Ord, der ligger langt fra gyldne håndtryk i millionklassen og bonede gulve hos A. P. Møller - Mærsk og Danske Bank.

Og langt fra Eivind Koldings elegante beklædning og sorte Audi. Vi taler mellem de otte små huse for socialt udsatte i den beskyttede bebyggelse på Hammelstrupvej i Københavns Sydhavn. Her bor de mennesker, som Eivind Kolding det sidste halve år har arbejdet for.

For Eivind Kolding, en af dansk erhvervslivs mest omtalte topchefer, er der ikke noget paradoks i, at han står i spidsen for en tænketank under Københavns Kommunes socialforvaltning. Og slet ikke, at tænketanken har haft til opgave at få ideer til, hvordan byen skaffer flere boliger til socialt udsatte.

Mennesker, som han indrømmer, han ikke kender nogen af.

Boligerne på Hammelstrupvej er den slags, København skal have mindst 50 flere af, udover de 55 der er i forvejen, hvis det står til kommunen og tænketanken. Plus ca. 200 til fysisk udfordrede københavnere i det traditionelle byggeri.

Hvilke muligheder er der?

Han trækker på det, når man spørger om forskellen på at styre global containerfragt og milliarder i Danmarks største bank og så på noget så uprofitabelt som de fattigste i samfundet.

»Men der er mange ligheder. Du analyserer et problem. Du finder problemets omfang. Hvor vil du gerne hen? Hvilke muligheder har du inden for de rammer, der er? Og det du kan lave lidt om på.«

Tænketanken blev nedsat af socialborgmester Mia Nyegaard (R) i efteråret 2018, fordi behovet for skæve boliger er stigende. Antallet af lejligheder med huslejer under 4.000 kr. pr. måned er faldet fra 32.700 til 26.600 mellem 2015 og 2018. Tænketanken udgiver 5. marts en rapport med sine anbefalinger.

Du kan læse rapporten her.

»Når man dykker ned i et vigtigt område og ser, der er nogle ting, man kan gøre bedre, så får man hjertet med i det,« siger Eivind Kolding om rapporten, der indeholder slet skjult kritik af både kommunens og det private ejendomsmarkeds hidtidige indsats for de svageste.

Eivind Kolding, bestyrelsesformand og seniorrådgiver i Casa A/S

»Så hvis de kan tænke bare lidt bredere end udelukkende profitmaksimering, får vi alle det mest bæredygtige resultat…«


Han udtaler »skæve borgere« og »sociale viceværter« lige så ubesværet, som da han i 2009 fyrede 6.500 ansatte i A.P Møller - Mærsk og gennemførte besparelser på 8,5 mia. kroner. Og ordene har afløst »New Normal« og »New Standards« som i 2012-2013 var med til at give ham et kortvarigt og ikke så kundevenligt ry i Danske Bank.

»Alle skal kunne bo i København«

Eivind Kolding har fået et større socialt hjerte og forståelse for kommunens indsats efter arbejdet i tænketanken, selv om udsatte og skæve borgere kun har været inddraget i form af statistikker og undersøgelser leveret af kommunen.

»Arbejdet er ikke foregået på individplan,« som han siger.

Baggrunden for projektet med at finde flere boliger til de fattigste københavnere er, med Eivind Koldings ord, at »alle skal kunne bo i København«.

Han erkender, at det kan lyde let fra en privilegeret topchef fra Charlottenlund, der ikke skal tage stilling til stofmisbrugere og psykiske syge som naboer.

»Men det kan jo meget vel være, at næste gang jeg flytter, bliver det til København. Og København er også min hovedstad. Det er selvfølgelig altid et argument. Jeg har ikke noget imod at tage den diskussion med Gentofte Kommune også eller at deltage i en tænketank om sociale boliger i Gentofte.«

Eivind Kolding forstår, hvis nogen er skeptiske overfor, at det kun er chefer og direktører, der skal komme med anbefalinger til boliger til de svageste i København. Tænketankens syv medlemmer tæller chefer og direktører fra blandt andet Rambøll, Realdania og KAB.

Eivind Kolding, bestyrelsesformand og seniorrådgiver i Casa A/S

»Så hvis de kan tænke bare lidt bredere end udelukkende profitmaksimering, får vi alle det mest bæredygtige resultat…«


 

Stol på mangfoldigheden

»Men omvendt kan du sige, at skal du lave noget om, og skal du ændre en holdning, så er det altså ret godt at have fat i dem, der er tæt på beslutningstagerne og kender dem. Og den mulighed har vi i en tænketank som den her.«

Blandt anbefalingerne fra tænketanken er, at Københavns Kommune skal stille større og flere krav til bygherrer og ejendomsudviklere som for eksempel Casa A/S, hvor Eivind Kolding i dag er bestyrelsesformand, om et vist antal boliger til svage borgere. Et følsomt emne i en tid, hvor der er mange penge at tjene på at bygge i København, og hvor den private ejendomsret er hellig.

I tænketankens rapport står der for eksempel:

»Private aktører skal stole på værdien af mangfoldighed.«

Det bliver ikke et problem, mener Eivind Kolding og ændrer udtrykket »holdningsændring« til »holdningsjustering«.

»De fleste vil gerne tænke socialt i dag, så den dimension skal store aktører som pensionskasserne selvfølgelig også tage til sig. Og nej, det er ikke nemt, for de er sat til at styre efter at få et godt afkast og de private ejendomsaktører skal give afkald på fuld pris på nogle få lejligheder og begynde at tænke mere socialt. Men kan de involverede tænke bare lidt bredere end økonomisk profitmaksimering, får vi alle det mest bæredygtige resultat.«