Tag et hvil: Nu får København 700 nye siddepladser – prøv for eksempel »kongebænken«

På Cityringens 17 nye stationspladser får københavnere og byens gæster mere end 700 nye muligheder for at hvile benpiberne ved Metroen.

De nye runde københavnerbænke på Rådhuspladsen er allerede taget i brug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Eftersommeren. Mere præcis vil Metroselskabet ikke være, når det gælder åbningen af Cityringens 17 nye stationer.

Sikkert er det dog, at når det endelig sker, vil de nye stationspladser få 150 nye bænke over jorden med plads til mere end 700 ventende, datende og hvilende borgere. 136 af bænkene bliver den klassiske københavnerbænk, der blev præsenteret første gang på en nordisk kunst- og industriudstilling i 1886.

Københavnerbænkene får selskab af andre slags bænke. På Enghave Plads 120 meter bænk i form af syv røde bænke. På Krinsen på Kongens Nytorv monteres 18 såkaldte »kongebænke«, som fuldender genskabelsen af den prominente plads. Derudover får stationen på Frederiksberg monteret stenplinte med træplanker ovenpå.

Stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen (EL)

»Der skal også være plads til, at man kan slå sig ned uden nødvendigvis at betale i dyre domme for en kop kaffe eller en fadøl.«


Hver af de i alt 136 københavnerbænke har plads til ca. tre personer pr. bænk. Det giver sammenlagt ca. 400 siddepladser. Derudover giver de ni nye runde københavnerbænke på Rådhuspladsen ca. 90 siddepladser, mens kongebænkene på Krinsen giver ca. 70-80, og de 120 meter bænkeplads fra de røde bænke på Enghave Plads giver ca. 130 siddepladser.

Enghave Plads får 120 meter bænk i form af syv røde bænke. Fold sammen
Læs mere

Til sammen afgiver Cityringens bænke mere end 700 siddepladser til stationerne over jorden.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange nye bænke, der kommer i forbindelse med de nye metro-forpladser på Frederiksberg. Bænkenes antal og placering bliver først besluttet, når en analyse af, hvor meget pladserne bliver brugt og hvordan.

En bænk er ikke bare en bænk, må man forstå. Således skriver stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) om bænkes vigtighed i en e-mail til Berlingske:

»Udeserveringer bliver stadig mere populært i København. Men for mig er det afgørende, at pengepungen ikke bliver afgørende for, om man kan opholde sig i byen. Der skal også være plads til, at man kan slå sig ned uden nødvendigvis at betale i dyre domme for en kop kaffe eller en fadøl. Det bliver muligt, når vi sørger for, at der er tilstrækkeligt med bænke i byen.«

136 af byens kommende nye 150 bænke bliver denne godt 130 år gamle klassiker. Fold sammen
Læs mere

Et byrum eller en gade uden mennesker bliver ofte oplevet som utrygt, og følelsen af utryghed kan ikke fjernes med overvågningskameraer, mener borgmesteren.

»Derimod skaber det tryghed, når vi kan se, at der er andre mennesker, der holder øje med os. Derfor er det afgørende, at københavnerne har lyst til og mulighed for at opholde sig i byen. Det kan vi blandt andet sikre med bænke,« lyder det.