Synes du, København larmer? Her kan du besøge de mest stille steder i byen

Hvert år bliver der 10.000-12.000 flere københavnere, og vi bliver flere, der kæmper om pladsen. Se listen over, hvor du måske ikke vidste, du kunne nyde fred og ro i byen, når mylder og larm bliver for meget.

I Rådhushaven har man fred for trafiklarmen på H.C. Andersens Boulevard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Kun få kommuner har taget Miljøstyrelsens opfordring op om at udpege stilleområder, når de byplanlægger.

Derfor følger her en liste over udvalgte lommer og oaser, hvor man kan få en pause fra travlhed og støj i København.

Gårdrummet ved Sankt Petri Kirke på hjørnet af Nørregade og Sankt Peders Stræde. Her er også en legeplads. Man kan komme dertil gennem Sankt Petri Passage fra Nørregade og Larslejsstræde.

Rådhushaven. Inde bag rådhusets tykke mure, der behændigt afskærmer oasen fra støjen fra H.C. Andersens Boulevard, ligger en tyst lille park med bænke og borde. På grund af terrortrussel og tidernes ugunst skal man i dag igennem selve rådhuset for at besøge haven. Spørg en rådhusbetjent om vej. De bruger selv rådhushaven til frokost, og nygifte og deres gæster tager ofte et glas champagne på stedet.

Akademiets Have i Carlsberg Byen. Op ad Ny Carlsberg Vej og til venstre fra bagsiden af det første byggeri eller gennem en smal gang venstre om den store ældre, hvide bygning tæt på det nye højhus. Haven var tidligere brygger J.C. Jacobsens private have. Tegn på jorden fortæller, hvad de mange eksotiske træer hedder, og hvor de kommer fra. Et scoop af en stille oase.

Svineryggen, som den grønne side af Sankt Jørgens Sø kaldes. En stille og kærestevenlig strækning mellem Rosenørns Allé og Gammel Kongevej.

Classens Have. Denne københavner-lomme finder du gennem den høje port mellem nr. 58 og 60 i Classensgade. Et offentligt anlæg med snoede gange og masser af københavnerbænke.

Og så er der jo også: Bispebjerg Kirkegård, Assistens Kirkegård, Valbyparken, Fælledparken, Christiansborg Ridebane og mange, mange flere steder at finde ro i storbyen.

Kilde: Peter Olesen: »Stille København« (2017, forlaget Frydenlund) med 40 eksempler på storbyens små oaser af stilhed.