Soundbokse i hovedstaden har generet længe – nu skal de ud af parker og væk fra gader i nattetimerne

Især om sommeren fyldes flere af hovedstadens parker og havne med soundbokse og højt humør. Men der skal være grænser for, hvor og hvornår hovedstadens borgere skal have lov til at spille høj musik til gene for naboerne, mener kommunalt udvalg.

Islands Brygge er et af de steder, hvor naboerne er hårdt ramt af støj fra blandt andet soundbokse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Højtspillende soundbokse i parker, langs havnen og på gaderne generer beboere i hovedstaden, og derfor skal reglerne for medbragt musik skærpes.

Det fremgår af dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, som i næste uge skal beslutte, om forvaltningen må udarbejde egentlige ordensregler for, hvor og hvornår man må sende festlyd ud til byens øvrige borgere.

Enden kan blive, at den høje volumen fra blandt andet soundbokse forbydes på kommunale områder fra mandag til fredag samt søn- og helligdage i tidsrummet fra klokken 22 til klokken 7, ligesom det lørdag skal forbydes fra midnat og frem til klokken ni. Det fremgår af forvaltningens indstilling.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplever, at festglade borgere i stigende grad mødes og fester ved byens havnebade, pladser og større parker. Til stor gene for beboere, som i løbet af 2020 klagede til kommunen over gener fra udendørs fester – især forår og sommer klager generede borgere over støjen.

Indtil videre har forvaltningen sammen med kommunens lokaludvalg, Sikker By, naboer og lokale foreninger kun drøftet forslag til, hvor de nye regler kan gælde.

Blandt andet har dele af Nørrebroparken, Fælledparken og de offentlige dele af Islands Brygge, hvor der i forvejen er lokale regler, været på tale som mulige lokationer til de skærpede regler, ligesom Krøyers Plads samt Sandkaj og Marmormolen i Nordhavn også kan anvende ordensreglerne, hvis grundejerforeningerne ønsker dette.

Det er ifølge forvaltningen ikke tilstrækkeligt, at der opsættes grænser for volumen, fordi det i så fald vil være for svært for politiet at vurdere, hvornår musikken er »for høj«. Derfor skal det være tale om et komplet forbud, hedder der.

Et såkaldt sommerberedskab og dialogfora med de omtalte grundejerforeninger skal være med til at løse problemer med affald, toiletforhold, støj og utryghed ved kriminalitet.

Det er Socialistisk Folkeparti i Københavns Kommune, der i sommer foreslog, at der udarbejdes regler for at imødekomme beboere i de områder, hvor fester og høj musik i offentligheden er værst. Udvalget besluttede at gå videre med forslaget i december 2020.

Forslaget lægger sig op af den restauration- og nattelivsplan, som Berlingske har dækket flere gange. Den skal især gøre op med støj, affald og vold fra nattelivet i hovedstaden.