Søndermarken og Frederiksberg Have skulle smeltes sammen: Tunnel under kendt bakke er nu droppet

Budgetaftalen for de næste to år er faldet på plads i byrådet på Frederiksberg. Men i modsætning til sidste år er ikke alle partier med i aftalen. Ifølge borgmester Simon Aggesen (K) indeholder aftalen løft på både social-, ældre-, børne- og ungeområdet, mens viceborgmester Michael Vindfeldt (S) anklager aftalen for at være økonomisk og demokratisk uansvarlig.

Frederiksberg Bakke bliver af mange københavnere kaldt Valby Bakke – og nu kommer der måske en tunnel under bakken med de mange navne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er budgetaftalen for de næste to år forhandlet på plads i byrådet på Frederiksberg.

Med aftalen bliver der samtidig sat en stopper for den stort anlagte idé om at bygge en tunnel under Frederiksberg Bakke også kendt som Valby Bakke. Som Berlingske tidligere har beskrevet, skulle tunnelen føre trafikken under bakken, således at de to grønne områder Søndermarken og Frederiksberg Have kunne blive forbundet.

»I stedet etablerer vi en ny plads og indfører lavere hastighed, så vi forbinder de to grønne områder lidt bedre. Vi undersøger fortsat ideen om at lukke bakken helt for trafik,« siger Simon Aggesen (K), der er borgmester på Frederiksberg.

Bag aftalen står SF, Alternativet, Venstre, Liberal Alliance og Konservative. Det oplyser borgmester Simon Aggesen (K) til Berlingske.

Socialdemokratiet, Enhedslisten og de Radikale er ikke med i aftalen, der således er blevet stemt igennem med 15 ud af 25 medlemmer. Det står i modsætning til sidste år, hvor et enigt byråd stemte ja.

Hverken økonomisk eller demokratisk ansvarligt

Budgetaftalen løber i to år frem for det sædvanlige ene år. Og det er en del af grunden til, at ti ud af 25 byrådsmedlemmer ikke vil være med i aftalen. Det siger Michael Vindfeldt, der er socialdemokratisk borgmesterkandidat på Frederiksberg.

»Det er økonomisk uansvarligt, og det er demokratisk uansvarligt. For første gang i Frederiksbergs historie har borgmesteren vedtaget, at budgettet skal være toårigt. Det på trods af at vi står midt i en coronakrise, og tingene kan ændre sig hurtigt. I det hele taget er budgetforliget hverken økonomisk eller demokratisk ansvarligt,« siger Michael Vindfeldt.

Ifølge Michael Vindfeldt skulle budgetforligspartierne også godkende, at partierne ikke ville kunne fremsætte forslag i byrådet uden de andre forligspartiers godkendelse. Derudover ville en del af møderne om budgetaftalen skulle holdes uden referat eller offentlig dagsorden.

»Det ville betyde, at nogle partier ville være lukket ude, og det ville pressen og befolkningen også. Det her er politik på den lige lovlig smarte og lukkede måde, og det er socialdemokraterne imod,« siger Michael Vindfeldt.

Men det har intet på sig, mener Simon Aggesen.

»Jeg afviser fuldstændig beskyldningerne om lukkethed. Den endelige udmøtning af budgettet vil selvfølgelig følge de almindelige beslutningsprocesser i kommunen, hvor der er fuld offentlighed. Men jeg er da ærgerlig over, at Socialdemokraterne valgte at stå udenfor et meget ambitiøst budget, blot fordi det er toårigt,« siger Simon Aggesen.

Det toårige budget er ifølge Michael Vindfeldt en måde for borgmesteren at koncentrere magten om sig selv og sikre sig et genvalg.

Simon Aggesen (K) afviser også beskyldningerne om, at budgettet er toårigt.

»Jeg undrer mig over det synspunkt. Regeringen har efterspurgt, at der skal forhandles over toårige perioder. Jeg tror ganske enkelt også, at det her er bedre for kommunernes økonomi og for at skabe stabilitet over en længere periode. Der er også en tendens til, kan man se, at der bliver brugt flere penge i kommunerne i valgår og sparet året efter. Det er usundt, og det undgår vi nu,« siger Simon Aggesen.

Øv ! Socialdemokratiet er sammen med Radikale Venstre og Enhedslisten ude af årets budgetforhandlinger. Dermed står...

Slået op af Michael VindfeldtLørdag den 5. september 2020

»Andre kommuner har problemer med værdigheden i ældreplejen«

En af sommerens store diskussionsemner har været ældrepleje, efter en TV 2-dokumentar dokumenterede dårlig behandling af en ældre kvinde. Og den debat har også haft indflydelse på budgettet.

»Vi har over sommeren set, at andre kommuner har problemer med værdigheden i ældreplejen. Det er ikke det, vi ser på Frederiksberg, men nu har vi sat penge af til at øge normeringerne i ydertimerne for at sikre, at det ikke bliver sådan,« siger Simon Aggesen.

Børne- og Ungeforvaltningen i Frederiksberg Kommune har været centrum for opmærksomhed, efter en kvinde ved navn Jeanette Strauss ulovligt fik fjernet sin datter i 2015. Sagen førte til, at direktøren i Børne- og Ungeforvaltningen i Frederiksberg Kommune blev fyret sidste år.

»Sagsbehandlingen på familieområdet har mildest talt ikke været tilfredsstillende. Derfor har vi også sat 30 millioner ekstra af til at sikre ordentlig sagsbehandling for de mest udsatte børn og familier,« siger Simon Aggesen.

Budgetaftalen inkluderer også penge til, at minimumsnormeringerne i daginstitutioner bliver til virkelighed i 2022 fremfor i 2023 og 356 millioner kroner til opdatering af kommunens folkeskoler, fortæller Simon Aggesen.

GOD NYHED, SOM GERNE MÅ DELES: BREDT FLERTAL BAG BUDGETTET FOR DE KOMMENDE 2 ÅR Kære alle Jeg har sådan glædet mig til...

Slået op af Simon AggesenSøndag den 6. september 2020

Opdateret med svar fra Simon Aggesen 7. september kl 10:00