Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De fleste indvandrerforældre på Guldberg Skole mangler ikke engagement i deres børns skole. De svigter ikke deres børn, og børnene taler ikke grimt til hinanden.
Trods skarp kritik af det modsatte fra Kasper Heumann Kristensen, der er bestyrelsesmedlem og far på Guldberg Skole, afviser skolens leder, Morten Nielsen, at det står så slemt til, som Kasper Heumann Kristensen påstår i Berlingske onsdag.
Morten Nielsen vil ikke lade sig interviewe, men svarer på mail om kritikken:
»Vi har mange forældre med anden etnisk baggrund, som deltager og engagerer sig. Der er ikke tale om en generel problematik. Men enkelte forældre er det svært at samarbejde med. Det kan være på grund af sprogbarrierer, at forældrene er skilt og manglende evner og overskud i forhold til nærvær og guidning af deres børn.«
På spørgsmålet om, hvad Guldberg Skole allerede gør for at forbedre engagementet i skolens liv blandt indvandrerforældre, skriver Morten Nielsen, at skolen i svære tilfælde inddrager såkaldt ressourcepersonale, der samarbejder med lærere og pædagoger og er tovholdere i skole-hjemsamarbejdet.
»I de tilfælde er vi vedholdende i at få forældrene i tale og få dem til at møde op, når de bliver indkaldt. Tovholderen holder fast i kontakten til forældrene, bestiller tolk til møder og følger op på, at de aftalte tiltag føres ud i livet.«
En del af Kasper Heumann Kristensens kritik i Berlingske går på, at børnene på Guldbergs Skole har en »ekstremt hård tone«. Han har hørt udtryk som »Gå hjem og giv din mor en lussing« og »Jeg smadrer dit hovede ned i jorden« blandt de mindste børn. Sprog, der ligner dødstrusler for Kasper Heumann Kristensen.
Til det svarer skoleleder Morten Nielsen i mailen:
»Der er ikke en generel hård tone mellem børnene på skolen. Der er nogle enkelte børn, som har en hård tone over for andre. Og dem arbejder vi meget intensivt med. Der er tale om en meget lille gruppe af børn, hvor enkelte af dem skiller sig ud med dårlig og grænseoverskridende adfærd. De få lærere og pædagoger, som har denne udfordring i deres klasse, samarbejder med skolens inklusionspædagog om at sætte rammer for disse børn. I helt særlige tilfælde underretter vi også Socialforvaltningen.«
Guldberg Skole har øget deres skole-hjemsamarbejde, skriver Morten Nielsen. De fleste børn lever op til skolens fælles normer på skolen, fortæller han.
»Overordnet set er der en positiv udvikling på Guldberg Skole. De årlige trivselsmålinger viser stor fremgang. Vi har flere børn end landsgennemsnittet, som svarer, at de er glade for deres skole og ikke oplever mobning. For en Nørrebro-skole har vi desuden en lav andel af tosprogede elever på kun 21 procent.«