Se videoen: Få et smugkig på den nye metro ved Orientkajen

Endestationen på den kommende metrolinje, M4, Orientkaj, bliver med både havudsigt og grønt område. Hidtil har selskabet meldt ud, at metrolinjen vil åbne i »starten af 2020.« Men på dagens pressefremvisning kom selskabet endelig med en præcis dato for den forventede åbning.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

V-formede søjlekonstruktioner i beton tårner sig op over grus, skurvogne og metalhegn på den store byggeplads på Orientkaj. Den kommende endestation på den fjerde metrolinje, M4, bliver en såkaldt højbanestation med havudsigt, hvor der nedenunder skal være cykelsti og et grønt område.

De to nye stationer bliver forbundet med Cityringen på det stykke, der kører fra Østerport til Københavns Hovedbanegård, og strækningen vil dermed få dobbelt så mange afgange som i dag. I myldretiden vil ventetiden mellem afgangene på strækningens otte stationer således blive halveret fra tre til halvandet minut.

Metroselskabet har hidtil ikke ønsket at komme med en præcis dato for, hvornår den Københavns fjerde metrolinje åbner for passagerer. Men i dag fortæller Metroselskabets adm. direktør, Henrik Plougmann Olsen, at stationerne »forventes« åbnet 1. april. Han er på dagens pressefremvisning af den kommende station flankeret af transportminsiter Benny Engelbrecht (S), der håber, at den fjerde metrolinje kan sætte skub i områdets udvikling.

»Der er ingen tvivl om, at infrastruktur og byudvikling hænger nøje sammen ...,« siger Benny Engelbrecht (S) og afbryder sig selv, da det runger ud gennem stationens højtalere.

»Stationen skal evakueres straks. Forlad stationen med det samme,« siger en mekanisk stemme på endnu ikke færdigbyggede Orientkaj Station. Det viser sig hurtigt blot at være en test, og transportminsiteren fortsætter:

»... På samme måde, som vi har set det med Ørestaden, håber vi, at metro i Nordhavn vil være med til åbne kvarteret og fra starten binde det sammen med resten af byen.«

Metrostationen på Orientkaj får et udpræget hvidt udtryk med anderledes gulv og belysning end de øvrige stationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Testkørsler »ventes« afviklet til tiden

Testkørslerne af M4 er stadig i fuld gang, men ventes afsluttet planmæssigt natten til mandag 27 januar, hvor M3 – Cityringen – igen vil åbne for passagerer. I 2024 er det planen, at den sydlige del af M4 – Sydhavnsmetroen – skal have endestation ved på den kommende Ny Ellebjerg-metrostation i Valby.

Ligesom det gælder de nye stationer på Cityringen, er det arkitektoniske udtryk på Orientkaj Station inspireret af omgivelserne. Stationen er således udsmykket med små hvide ottekantede fliser, som det er inspireret af »Den hvide by« i Nordhavn.

Det er den første station, hvor det omkringliggende rekreative areal ikke udvikles og opføres af selve Metroselskabet. Dette står By & Havn for. Metroselskabet kan derfor ikke stille garantier for, at det planlagte grønne område står færdigt samtidig med stationen.

GRAFIK

Her ligger stationerne

Den første del af linje M4, der kaldes Nordhavnsmetroen, »forventes« åbnet 1. april med to stationer. Og i 2024 åbner den gren mod Nye Ellebjerg Station, der kaldes Sydhavnsmetroen, med fem nye stationer.

Uvished om mobilsignal i Cityringen

Mobilsignal eller rettere mangel på samme har, siden Cityringen slog dørene op i efteråret, været en sten i skoene på passagerne. Oprindeligt skulle det være etableret ved åbningen af Cityringen. Men det er det fortsat ikke. Metroselskabets direktør oplyser, at det – såvidt han er orienteret – ligeledes ventes klar omkring 1. april.

»Det er mobiloperatørerne, der skal lave deres installationer nu. Det sidste, de har sagt til os, er, at de forventer at være klar 1. april. Vi har sørget for, at de kan komme til, hvis de gerne vil ind og arbejde,« siger Henrik Plougmann Olsen.

Men operatørerne har endnu ikke fået adgang, lyder det fra Jacob Willer, direktør i brancheorganisationen, Teleindustrien. Han er derfor knap så optimistisk.