Politiet lukkede privatfest, fordi der ikke var nogen »anledning«

Værtshusejer er forvirret. Han fik ét at vide af coronaeksperter – noget andet af politiet, der lukkede hans bar. »Der er noget besættelsestid over det,« siger han.

Peter Frederiksen, ejer af blandt andet værtshuset Christian IV på Højbro Plads: »Man kan jo ikke stå og diskutere med en politibetjent sent lørdag nat, for han har truffet en beslutning.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Rebensdorff
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet har skærpet coronaindsatsen i det københavnske natteliv. Måske lige lovlig meget, hvis man spørger ejeren af et af de værtshuse, politiet lukkede natten til søndag.

Her lukkede Københavns Politi tre beværtninger/barer med efterfølgende sigtelser af ejerne: en i Kødbyen for manglende alkoholbevilling, en samme sted for både overtrædelse af covid-19-lovgivningen om for mange mennesker samlet og for høj musik og et værtshus på Højbro Plads for overtrædelse af lukkekravet.

Peter Frederiksen er ejer af værtshuset Christian IV på Højbro Plads, der blev lukket af politiet. Han ejer også Toga Vinstue.

Til Berlingske fortæller en overrasket Peter Frederiksen, at han i god tid i forvejen havde ringet til den officielle covid-19-hotline for at høre, hvad reglerne er, når man vil holde en privatfest på et værtshus.

»Det måtte vi gerne, sagde de. Så længe der er en liste med navne, og det er et lukket selskab, og vi sætter en dørmand på, der sørger for, at der ikke er andre end dem på listen, der kommer ind.«

Betjentenes fortolkning

Man kan læse officielle regler for værtshuse og serveringssteder her. Der står blandt andet:

»Restauranter og caféer m.v. må i tiden fra kl. 24 til kl. 5 holde åbent for private fester, hvor deltagerne i det væsentlige kender hinanden i forvejen, hvis kun personer, der deltager i arrangementet, har adgang til serveringsstedet.«

Men da en patruljevogn ankom til værtshuset mellem klokken to og tre natten til søndag, havde betjentene en anden opfattelse af, hvad en privatfest er.

»Da politiet kom ved tretiden,« fortæller Peter Frederiksen, mens han står uden for værtshuset, »vurderede betjentene, at der ikke var tale om en privatfest – det var en festforening, der afholdt arrangementet, og vi havde navneliste og tjek på, at det kun var de inviterede, der kom og gik.«

Peter Frederiksen, ejer af barerne Christian IV og Toga Vinstue

»Jeg vil være mere forsigtig fremover.«


Ifølge Peter Frederiksen mente betjentene, at for at være en privatfest med tilladelse til at holde længere åbent end til klokken to skal der være tale om en konkret anledning til arrangementet og noget, gæsterne fejrer – for eksempel en polterabend eller en fødselsdag.

Modsat hvad Peter Frederiksen havde fået at vide via coronasmitte.dk og af rådgiverne på 70 20 02 33.

Peter Frederiksen måtte stoppe serveringen, tænde lyset og sende de 70 gæster hjem.

»Så ja, vi havde åbenbart tolket reglerne forkert. Det er åbenbart et fortolkningsspørgsmål.«

Noget besættelsestid

Jeg har hørt, at nogle værtshuse på et tidspunkt af natten lukker dørene og kalder det en privatfest for at kunne holde længere åbent og få noget mere omsætning?

»Det var ikke det, vi har gjort. Jeg ved, der er nogle brodne kar i branchen, men de fleste af os forsøger at få det til at fungere på en fornuftig måde. Men vi skal også overleve. Jeg synes, jeg har handlet i god tro,« siger Peter Frederiksen.

Hvordan er det selv at skulle tolke på reglerne?

»Det er mildt sagt irriterende, men omvendt forsøger alle efter bedste evne at navigere i det. Mette Frederiksen sagde, inden hun lukkede Danmark, at der kommer til at ske fejl og opstå tvivl, fordi vi aldrig har stået i det her før. Og det har hun jo ret i. Jeg kunne selvfølgelig godt være sur og kræve, at myndighederne må give os nogle lettere måder at fortolke på. Jeg er ikke fuldstændig krakilsk, men der er noget besættelsestid over det.«

Efter eget udsagn opsagde Peter Frederiksen mandag samarbejdet med den pågældende festforening for at undgå, at lørdag nats episode gentager sig.

Hvad har du lært af det, der skete i weekenden?

»At der skal være et formål med en fest. Det vil jeg insistere på i fremtiden, og at den private gruppe af mennesker skal have mere end et løst tilhørsforhold. Jeg vil være mere forsigtig fremover.«

Politiets forklaring

Tirsdag sendte Københavns Politi følgende forklaring til Berlingske:

»Vores bevillingstilsyn var natten til søndag klokken cirka 03.20 på Højbro Plads, hvor patruljen bemærkede en gruppe personer foran indgangen til en beværtning. På stedet var der blandt andet opsat et dansegulv, hvor en større gruppe personer stod og dansede, og der var høj musik for åbne vinduer.

Gæsterne gav forskellige forklaringer på, hvilken privatfest der var tale om, og personalet kunne ikke i tilstrækkelig grad redegøre for, hvem der holdt festen. På den baggrund blev ejeren af beværtningen sigtet for overtrædelse af forsamlingsforbuddet, og politiet lukkede stedet.«

Københavns Politi opfordrer desuden ejere af serveringssteder til at nedfælde aftaler om privatfester på papir, så de kan fremvise dokumentation ved tilsyn.