Pigespejdere lægger afstand til præstationskultur: Traditionsrige duelighedsmærker er fortid

Efter 100 år med duelighedsmærker på uniformen vil mærkerne ikke længere være at finde på De grønne pigespejderes trøje. Det skal signalere, at pigerne kan tage et »frikvarter« fra præstationskulturen.

Melissa på 12 og Kaja på 14 sammen med tropleder Anita Jensen fra De grønne pigespejdere i Langeskov på Spejderlejr 2017 i Sønderborg. Fremover vil duelighedsmærkerne ikke længere være at finde på pigespejdernes uniform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Skipper

Siden De grønne pigespejdere blev grundlagt for 100 år siden, har duelighedsmærker udgjort en væsentlig del af spejderuniformen. Dette vil dog snart være slut, skriver Kristeligt Dagblad.

Duelighedsmærkerne har traditionelt markeret, hvad man som spejder har lært, og hvad man har gjort, men nu dropper pigespejderne så mærkerne på trøjen.

Formålet er at få spejderbevægelsen til at fremstå mere åben, så den ikke virker som en lukket klub, ligesom beslutningen taler sig ind i debatten om præstationskultur blandt unge. Det fortæller Søren Østergaard, der forsker ved Center for Ungdomsstudier.

»Spejder skal være et frikvarter i en kultur, hvor man hele tiden skal præstere. Når man fjerner de individuelle præstationer fra tøjet, understreger man over for pigerne, at dette er et frikvarter,« udtaler forskeren i en pressemeddelelse.

Centeret har i samarbejde med De grønne pigespejdere undersøgt, hvorledes spejderbevægelsen bliver oplevet udefra. Resultaterne herfra er en del af årsagen til, at spejderne nu dropper mærkerne, skriver Kristeligt Dagblad.

Ikke et forbudskorps

I år har De grønne pigespejdere 100-årsjubilæum. På landsplan har spejderforeningen 4.000 medlemmer, og den er Danmarks eneste spejderbevægelse, der udelukkende er for piger.

Beslutningen om at sige farvel til duelighedsmærkerne blev præsenteret på et landsdækkende lederkursus i weekenden. Her blev det ligeledes besluttet, at uniformen skal have en større overhaling, så den fremstår mere tidssvarende og praktisk.

Duelighedsmærkerne forsvinder dog ikke helt, idet de fremover muligvis kan hænges op på pigeværelset eller på den mulepose, man medbringer til spejder, forklarer formanden for De grønne pigespejdere, Cathrine Støvring Preussler, til Kristeligt Dagblad.

Overgangen fra det ene system til det andet bliver flydende.

»Vi er ikke et forbudskorps, så vi vil ikke pege fingre, hvis en leder eller to holder fast i den gamle uniform lidt endnu,« udtaler Cathrine Støvring Preussler i en pressemeddelelse.

De grønne pigespejdere er det første spejderkorps i Danmark, der dropper duelighedsmærkerne på uniformen.