Paludan-demonstrationer og et Nørrebro i flammer: København slår rekord for bilbrande

Allerede i september slog 2019 rekord for bilbrande sammenlignet med 2018. Det viser spritnye tal fra Københavns Politi.

Brændende biler på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt

Ti minutter over tre vågnede Mikkel. Ude foran opgangen stod to betjente fra Københavns Politi, der bad ham komme ned på gaden.

På parkeringspladsen så han sin Toyota, ødelagt af flammer og nu dækket af hvidt skum.

I oktober kunne Berlingske fortælle historien om Mikkel fra Baldersgade på Nørrebro. Den éne gade oplevede ni bilbrande i løbet af to måneder.

Mikkel var derfor langtfra den eneste, der har måttet bøvle med politi, forsikring og transport.

En aktindsigt viser, at Københavns Politi registrerede i alt 152 bilbrande i 2018. Men allerede 6. september 2019 var antallet af bilbrande på et lige så højt niveau som hele året før.

Dagen efter brændte en bil i Baldersgade. Det skete seks gange efterfølgende, før Berlingske kunne fortælle, at politiet idømte en beboer fra kollektivet BumZen et års ubetinget fængsel.

»Jeg havde drukket for meget,« lød forklaringen.

Også TV 2 Lorry kunne berette om flere bilbrande på Nørregade og i Nordvest, mens en besvarelse i Retsudvalget fra Københavns Politi til Peter Skaarup (DF) oplyste om, at der var sket ti bilbrande på Struenseegade på Nørrebro.

Især i april 2019 stod flammerne højt, hvor der blev registreret 56 bilbrande. Brandene faldt sammen med Rasmus Paludans demonstrationer op til folketingsvalget i sommer.

Her kastede lederen af det indvandrerkritiske parti Stram Kurs med Koranen, og København endte i ildebrand og anholdelser – især på Blågårds Plads, hvor en af Stram Kurs-demonstrationerne fandt sted.

Tallene siger ikke noget om, hvordan bilbrandene er opstået, f.eks. om de er påsat, selvantændt eller andet.