På landets største arbejdsplads vil de arbejde hjemme, når de er småsløje - nu kommer fagforening med klar advarsel

Ny undersøgelse blandt medarbejdere i Københavns Kommune viser, at mange medarbejdere gerne vil have mulighed for hjemmearbejde, når de er sløje. Men det kan presse medarbejderne ud i flere arbejdsdage, lyder det fra HK.

Muligheden for at arbejde hjemmefra kan presse medarbejdere i Københavns Kommune til at arbejde, selv om de er syge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Der er efterhånden ingen tvivl om, at coronakrisen har ændret vores arbejdsrutiner og den måde, vi arbejder på.

Da krisen slog til i første omgang, blev vi sendt hjem, så vendte vi tilbage på arbejdet, og endnu en gang må flere af os arbejde hjemme.

Derfor har tillidsrepræsentanter i de faglige organisationer HK og Akademikernes Centralorganisation undersøgt, hvordan man kan få landets største arbejdsplads, Københavns Kommune, til at øge brugen af hjemmearbejde.

Undersøgelsen viser, at medarbejderne er positive ved tanken om mere selvbestemmelse, når det gælder hjemmearbejde, og de vil endda også arbejde hjemme, når de er »halvsløje«. Det svarer hele 94 procent af medarbejderne, der har deltaget i undersøgelsen.

Det er også et ønske fra flere borgmestre og lokalpolitikere, der mener, at det er positivt, at medarbejderne kan arbejde hjemme, når de føler sig sløje, og derfor ikke behøver at møde fysisk ind på arbejde.

På trods af, at 94 procent gerne vil arbejde hjemme, når de er halvsløje, er det ifølge undersøgelsen kontroversielt. Det er det, mener Mads Samsing, der er næstformand i HK Kommunal, fordi det kan udviske grænserne for sygdom, hvis det resulterer i, at lederne opfordrer medarbejdere til at arbejde hjemme trods sygdom.

»Udgangspunktet er, at når man er syg, skal man ikke arbejde. Så skal man holde sig under dynen og blive rask. Der kan opstå nogle dilemmaer, som er vigtige at holde sig meget skarpt for øje,« siger han.

Ifølge Mads Samsing kan hjemmearbejdsdagene blive en glidebane for arbejdsgiverne, da de bliver målt på at nedbringe sygefraværet.

»Derfor kan det nemt blive noget med, at lederne beder en medarbejder tage en hjemmearbejdsdag i stedet for en sygedag. Så boner det ikke ud på sygefraværet,« siger han.

Et andet eksempel, som Mads Samsing fremhæver, er barnets første sygedag. Her har man ret til at blive hjemme for at tage sig af sit barn, uden at man selv er syg, og derfor kan Mads Samsing være nervøs for, at medarbejderen enten føler sig presset til at arbejde, eller at arbejdsgiveren ligefrem beder medarbejderen arbejde hjemme.

Indrette arbejdspladsen anderledes

I Københavns Kommune ser man positivt på undersøgelsen og muligheden for at indrette arbejdspladsen sådan, at medarbejdere kan arbejde hjemme.

Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har vedtaget, at økonomiforvaltningen skal udarbejde et forslag til, hvordan kommunale medarbejdere lettere kan arbejde hjemmefra, også efter corona, for at forbedre trivslen.

Forslaget er stillet af de Radikale, og ifølge de Radikales gruppeformand og medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune Mette Annelie Rasmussen (R) kan hjemmearbejde have op til flere fordele. Hvis en sløj medarbejder ikke møder fysisk ind på arbejde, kan det minimere risikoen for, at andre medarbejdere bliver smittede.

»Vi har et for højt sygefravær i Københavns Kommune, og det kan være med til bringe sygefraværet ned. Hvor man tidligere er gået på arbejde, når man har været en smule forkølet, så er det nu blevet okay at sidde derhjemme og arbejde,« siger hun.

Desuden peger Mette Annelie Rasmussen (R) på, at det er vigtigt at lytte til medarbejderne, når medarbejderne udtrykker et ønske om mere mulighed for hjemmearbejde.

»Det har vist sig at give mere ro i forhold til den her »work/life-balance«. Så det er vigtigt at indrette arbejdspladsen, så den enkelte medarbejder får mere selvbestemmelse. Det skal ikke kun være et privilegium eller et ekstra arbejdsgode, men i stedet blive en del af et arbejdsredskab,« siger hun.

Hos HK Kommunal er man også positivt stemt over for muligheden for hjemmearbejde, men Mads Samsing peger på, at det blot er vigtigt, at det foregår under aftalte rammer, og at sygedage ikke konverteres til hjemmearbejdsdage.