Overblik: Det ved vi - og det ved vi ikke om eksplosion på Nørrebro

Her kan du få overblikket over, hvad vi ved om den eksplosion, der sent i nat smadrede indgangen til nærpolitistationen på Nørrebro ved Hermodsgade. Politiet har offentliggjort et billede af den mistænkte gerningsmand.

Eksplosionen fandt sted på Hermodsgade på Nørrebro i København ved den lokale politistation lørdag den 10. august 2019 klokken 3.18. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Klokken 3.18 fik Københavns Politi den første anmeldelse om en eksplosion på Hermodsgade 3 på Nørrebro. Vinduer omkring indgangen til nærpolitistationen blev sprængt i stykker.

Hvad skete der?

En bombe af kraftig kaliber vækkede klokken 3.18 beboere på Nørrebro i området omkring politistationen.
200 vinduer er blevet sprængt, og bygningen overfor har fået ødelagt nogle af sine ruder helt op til 4. etage.

Politiet har indsat efterforskere, bombehunde og ekstra mandskab for at undersøge gerningsstedet. De har desuden opsat en mobil politistation, hvor borgere kan henvende sig. Københavns Politi har i skrivende stund modtaget 52 henvendelser fra borgere, der kan have oplysninger om sagen.

Politiet mener, at det er en bevidst handling, og har offentliggjort både fotos og et signalement af den formodede gernignsmand. Han er iklædt mørkt tøj og sorte sko. Han formodes at være 15-25 år gammel, og han er 170-180 cm høj og af normal bygning. Han bærer en mørk !Solid pose, hvor bomben angiveligt skulle ligge i.

Ifølge Københavns Politi har han efterladt posen med bomben foran politivagten, hvorefter gerningsmanden går nordpå ad Hermodsgade og drejer derefter til højre ad Sigurdsgade. Herfra drejer han til venstre ad Titangade og går nordpå mod Vermundsgade.

Overvågningsbillede af gerningsmanden og den sorte pose, hvor bomben angiveligt skulle ligge i. Kilde: Politi.dk Fold sammen
Læs mere

Eksplosionen på Nørrebro er det seneste eksempel i rækken over ni eksplosioner i hovedstadsområdet i løbet af i år. Det er ikke blevet konstateret om alle hændelser hænger sammen. Få dit overblik her:

På Christiansborg har eksplosionen også givet genlyd, og statsminister Mette Frederiksen har indkalt regeringens sikkerhedsudvalg til et møde efter eksplosion. Det skriver Statsministeriet på Twitter.

»For politiets ansatte og landets borgere er det afgørende, at vi alle kan føle os trygge, når vi går på arbejde, og når vi bevæger os rundt i vores byer,« skriver hun og fortsætter:

»Derfor har sagen selvfølgelig allerhøjeste prioritet for politiet, der allerede har iværksat en række tryghedsskabende tiltag - herunder har politiet øget deres tilstedeværelse på Nørrebro og etableret en midlertidig mobil politistation,« siger statsministeren.

Det ved vi ikke

Politiet afviser, at eksplosionen har noget at gøre med eksplosionen mod Skattestyrelsen eller om det er bevidst, at eksplosionen er et bevidst angreb på en offentlig bygning eller tilfældigt.

De afviser også indtil videre, at hændelsen er banderelateret.

Selvom bomben angiveligt har sprængt 200 ruder itu, er det for tidligt at sige, hvilket slags sprængstof, gerningsmanden har brugt.