Nu melder borgerrepræsentanter ud: »100 procents opbakning til Sofie«

Tre Radikale Venstre-medlemmer i Borgerrepræsentationen støtter op om partiets nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen.

»100 procents opbakning til Sofie. Jeg er utrolig glad for den linje, hun står for,« siger den radikale socialborgmester i København, Mia Nyegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun én uge har Sofie Carsten Nielsen (R) været politisk leder for Radikale Venstre.

Men når man optæller antallet af sager, hun i den korte periode har skullet forholde sig til, er man foranlediget til at tro andet.

Senest smed folketingsmedlem Ida Auken (R) en bombe ned i den i forvejen afgrundsdybe Radikale krise, da hun på Facebook meldte ud, at hun allerede i 2017 og 2018 skulle havde diskuteret Morten Østergaards (R) grænseoverskridende adfærd med Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen afviser Ida Aukens beskyldninger om at have dækket over krænkelsessager.

På Facebook skriver den nye politiske leder, at hun »er rasende over de påstande«.

Mia Nyegaard, socialborgmester i København for Radikale Venstre

»Jeg synes ikke, at det er særlig klædeligt. Partiet står i sit livs krise.«


Hos de Radikale i Borgerrepræsentationen i København vækker Ida Aukens udmeldinger både overraskelse og vrede.

»Jeg kommer ikke til at forholde mig til Idas opslag, men til selve handlingen. Jeg synes ikke, at det er særlig klædeligt. Partiet står i sit livs krise. Opslaget bringer os ikke videre. Det skulle have været håndteret internt. Vi havde et hovedbestyrelsesmøde i går, hvor jeg var med, og hvor jeg ikke hørte noget,« siger den radikale socialborgmester i København, Mia Nyegaard.

Borgmesteren støtter da også tydeligt Sofie Carsten Nielsen:

»100 procents opbakning til Sofie. Jeg er utrolig glad for den linje, hun står for.«

Tror du Sofie Carsten Nielsen har tillid og opbakning fra vælgerne?

»Det er for tidligt at sige. Det her er sket på en uge. Lad og lige prøve at lande igen. Før man dømmer nogen inden eller ude, synes jeg, vi skal give Sofie chancen for at vise, at hun leverer radikal politik.«

Borgmesteren afviser, at Radikale Venstre er et splittet parti, men henviser til, at der har været fløjkrige i partiet i flere år.

»Fløjkrigene, altså uenigheder omkring linjen, er ikke bare kommet i løbet af de seneste par dage. De går fire, fem år tilbage.«

Grundforvirret

Sofie Carsten Nielsen får også fuld opbakning fra lokalpolitiker Mette Annelie Rasmussen (R). Hun lægger dog ikke skjul på, at Radikale Venstre er et parti i krise:

»Jeg kan godt forstå, hvis der er mange radikale vælgere, bagland og kommunalpolitikere, som er en lille smule grundforvirret og ser med kæmpe overraskelse på det, der sker lige nu.«

Er Radikale Venstre også et splittet parti?

»Vi er i hvert fald et parti, der diskuterer ganske højlydt interne diskussioner eksternt. Det synes jeg, at vi skal holde op med. Vi skal fokuserer på at komme videre og tale politik. Det er derfor, vi er her. Vi er her ikke for at deltage i et realityshow. Den holdning tror jeg, at jeg deler med mange.«

»I seng med Socialdemokratiet«

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Tommy Petersen, der også er medlem af borgerepræsentationen i København for Radikale Venstre. Men i et opslag på Facebook tidligere i dag skrev han, at også han støtter Sofie Carsten Nielsen.

»Hvis Martin Lidegaard og Ida Aukens kampagne mod Sofie Carsten Nielsen lykkes, og de får held med at vælte hende som politisk leder af partiet og sætte deres mere reaktionære fløj i stedet, så kan jeg ikke længere bakke op om partiets politiske linje,« skriver han og fortsætter i opslaget:

»Det er slemt nok, at Radikale på Københavns Rådhus er totalt i seng med Socialdemokratiet og fører en stor del socialdemokratisk politik, men jeg kan ikke kæmpe imod det lokalt, hvis vi også smider vores værdier over bord på landsplan. Så har den progressive fløj i partiet tabt. Og så er det ikke længere det Radikale Venstre, som jeg kan stå inde for.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Christopher Røhl Andersen og Jes Vissing Tiedemann, der er Radikale Venstres resterende to medlemmer af Borgerrepræsentationen i København.