Nu kommer fremtiden til Refshaleøens kreative miljø

Forretningsdrivende på Refshaleøen håber, at kulturen bliver tænkt ind i byfornyelsen, når det store udviklingsprojekt »Lynetteholmen« bliver til virkelighed.

Teaterøens daglige leder, Peter Kirk, har lejet Magnetstationens 6.000 kvm, og han har hele tiden vidst, at der skulle ske noget radikalt med Refshaleøen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Jamen, det giver jo god mening,« siger Peter Kirk og kigger ud ad vinduet på Afmagnetiseringsstationen på Lynetten yderst på Refshaleøen.

Vandflyveren til Aarhus er lige lettet, og der er frit udsyn til Nordhavn på den anden side af det vand, der skal fyldes op, så Nordhavns nybyggeri kan blive forbundet til fortidsminderne på Refshaleøen.

Et projekt større end Christian IVs opførelse af Christianshavn i 1600-tallet.

Lynetteholmen, skal den nye ø hedde, og da det tager tid at lave en ø, vil de første byggeprojekter og den første byfornyelse ramme Refshaleøen.

Her driver Peter Kirk sin virksomhed Teaterøen. Lokalerne er gamle militærbygninger fra 1800-tallet, og Peter Kirk har hele tiden vidst, at Teaterøen levede på lånt tid.

»Som alle andre herude har vi nydt godt af midlertidige lejekontrakter,« siger han.

Lederen af Teaterøen, Peter Kirk, lejer Magnetstationens 6.000 kvm og tjener penge på teater, konferencer og bryllupper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Klondike for kreative sjæle

Refshaleøen har gennem de seneste ti år udviklet sig til en københavnsk Klondike, hvor alt fra ledelseskonsulenter til samtidskunstnere har boltret sig, og flere gange om året bliver der afholdt festivaler som Copenhell og Haven.

Nu kommer fremtiden, og den modernisering af Københavns Havn, der begyndte på Kalvebod Brygge, fortsatte på Islands Brygge, i Sydhavn, på Christiansbrygge, Kvæsthusbroen og Holmen afsluttes på Refshaleøen, som bliver forbundet med Nordhavn via Lynetteholm. Cirklen er sluttet. Moderniseringen når snart hele vejen rundt, og Refshaleøens kreative iværksættere vidste, at det ville ske.

»Det er jo oplagt at samle byen med en ø, der forbinder det herude og Nordhavn, og så samtidig lave klimasikring,« siger Peter Kirk.

»Men jeg håber, at man vil tænke kultur ind i den nye bydel.«

Forblæst glas og beton

Det samme mener Thomas Mathiesen, som driver Danmarks største øvelokaleforening, Refshalen. Her kan 400-500 musikere larme alt det, de vil, i 60 øvelokaler, og musikerne kommer fra hele København, for der findes ikke lignende faciliteter andre steder. Nye bydele bliver opført uden kulturlokaler.

»Det skulle nødig ende som Ørestaden. 8-tallet er da en fin bygning, men når du går ud, så er der ikke en skid,« siger han.

Sluseholmen og Teglholmen i Sydhavn er lige så triste kvarterer, mener han, og det er kun blevet en smule bedre med tiden.

»Da de byggede Nordhavn, var der en forpligtelse til også at bygge kultur- og fritidstilbud, men det endte bare med boldbaner. Det kunne jo være, at beboerne i den nye bydel havde børn, som vil spille musik. Det kunne jo tænkes, at de også gerne vil gå til koncerter. Jeg håber virkelig, at kulturen bliver tænkt ind i byfornyelsen, så det ikke bare bliver forblæst glas og beton,« siger Thomas Mathiesen.

Thomas Mathiesen er daglig leder af Refshalen, et samlingssted for over 400 musikere, der lejer sig ind i et af stedets 60 øvelokaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Foran ham ligger en fotobog om Christianshavn, der tidligere var så fattig, at unge kunne betale husleje til øvelokaler, men nu er blevet så rig, at kreative sjæle må flytte. Det var her, Kim Larsen og Gasolin' fandt deres ben, og nu er det ifølge Thomas Mathiesen på Refshaleøen, at fremtidens Kim Larsen lærer at spille musik.

På forsiden af bogen er der et citat af kunstmaleren Lars Helweg:

»Christian IV havde en drøm om at skabe en bydel for de velstående, flådens folk, købmændene og i den dur. Men det gik helt anderledes, og Christianshavn røg ud til fattigdom og slum. Det er først nu, her 400 år senere, at Christian IVs drøm er gået i opfyldelse.«

Kulturen har drevet udviklingen

De kreative sjæle på Refshaleøen mener, at det er kulturen på Christianshavn, der har trukket de rige til, og hvis en moderniseret udgave af Refshaleøen og den nye ø skal gøre det samme, så skal der være kultur.

Og kulturen har faktisk været drivkraften for hele udviklingen af den indre havn og Holmen, mener Michael Christiansen. I begyndelsen af 90erne stod han som departementschef i Forsvarsministeriet for at sælge forsvarets grunde på Holmen. Den Kolde Krig var slut. Nu skulle der fokuseres på menneskers liv i København.

Kunstnergruppen Superflex udstiller en gyngeinstallation på Copenhagen Contemporary Art Center på Refshaleøen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Der er ikke mange, der ved det, men det var Kurt Thorsen, der oprindeligt købte grunden, hvor Operaen er i dag,« fortæller han.

Kurt Thorsen gik konkurs, og herefter overvejede LO at bygge hovedkvarter på grunden.

»Det kunne være endt lige så skrækkeligt, som på Kalvebod Brygge,« siger Michael Christiansen.

Men arkitekt Henning Larsen fremlagde i 1998 en vision med tre kulturbygninger i havnen, som skulle drive udviklingen frem, og Mærsk Mc-Kinney Møller og daværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen var med på ideen, og siden er det gået slag i slag.

»Der var virkelig folk med store visioner i 90erne. Vi var mange, der ikke troede på det,« fortæller Michael Christiansen, der efterfølgende kunne følge udviklingen på nærmeste hold som direktør for Det Kongelige Teater og de to nybyggede kulturhuse, Operaen og Skuespilhuset.

»Det var kulturen der drev udviklingen, og Jens Kramer Mikkelsen var manden, der kunne se det,« siger han.

Nu har overborgmester Frank Jensen og regeringen grebet staffetten, og planen om Lynetteholmen imponerer også departementschefen, der i begyndelsen af 90erne var med til at sætte det hele i gang.

»Der er noget Christian IV over det,« siger Michael Christiansen.

Klatreplanter har næsten spist mange af de gamle militærbygninger på Lynetten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.