Nu er det første træ på plads på Kongens Nytorv

For otte år siden blev lindetræerne i Krinsen på Kongens Nytorv fældet for at give plads til metrobyggeriet. Onsdag blev det første af 80 nye træer plantet. Unik beskæringskunst, sagde fagfolk. »Se, der er en drone,« sagde en pige.

Det første træ på det »nye« Kgs. Nytorv sat i jorden af overborgmester Frank Jensen (S) og 1.U fra Christianshavns Skole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

»Klar til tjeneste,« udbrød en stolt dreng fra 1.U fra Christianshavn Skole, da klassen skulle assistere overborgmester Frank Jensen (S) i den sjældne disciplin at plante det første af 80 kejserlindetræer i Krinsen på Kongens Nytorv. Træerne blev fældet i 2011 for at give plads til metrobyggeriet.

To og to hjalp børnene overborgmesteren med at skovle den af tysk opskrift specialblandede jord på træets rødder. Børnene var behørigt uimponerede over tilstedeværelsen af byens overborgmester.

»Det ligner et juletræ« og »Se, der er en drone«, var blandt deres kommentarer. Og de var synligt stolte af at få lov til at tage sikkerhedshjelme og -veste med hjem efter servering af juice og kage.

»Bare giv den gas,« sagde overborgmesteren til børnene, mens han skovlede. »Vær nu forsigtige,« lød det fra Metroselskabets mand.

I snart ti år har pladsen været en byggeplads omgærdet af et kæmpestakit og besvær for trafik og fodgængere. I dag er stakittet afløst af et hegn, der er lys forude for den smukke plads, og til foråret er alle træer plantet med rækken mod Det Kongelige Teater og Magasin som de sidste. Tyve ekstra træer sidder »på bænken« på Birkholm Planteskole parat til at afløse de plantede i tilfælde af, at de skulle lide overlast.

Det første kejserlindetræ ud af 80 på Kgs. Nytorv. Sået i Hamborg i 2003. Plejet på Birkholm Planteskole i Allerød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

De 80 kejserlindetræer blev sået i Hamborg i 2003. Siden 2014 er de blevet passet og plejet på planteskolen i Allerød med gartner Uffe Rasmussen som deres plejefar. Han var ikke til stede ved plantningen onsdag. Men som han sagde til Berlingske for to år siden:

»Jeg har aldrig plejet træer, der skulle være så specielle. Og det er træer, som alle kommer til at kende. Det er jeg ret stolt af.«

Uden for citat afslørede en konsulent for planteskolen, at træerne, der er beskåret, så de får grene i seks niveauer og vil være mere frodige end de gamle, er et eksempel på unik beskæringskunst. Måske ikke set før i hele Norden.

Frank Jensen (S), Københavns overborgmester

»Og hvem har ikke kysset på Kongens Nytorv?«


Overborgmester Frank Jensen var selvsagt lige så begejstret for at være med til at finpudse byen efter års gravearbejde og trafikbremsende byggepladser, som han var for et år siden, da han var med til at plante det nye valnøddetræ på Enghave Plads. 700 nye træer kommer til at pryde byen, når metroen står færdig til sommer.

»Der er ikke noget som at få lov til at bruge en skovl og gøre byen færdig. Københavnerne glæder sig helt vildt til at få metroen åbnet,« sagde Frank Jensen.

Overborgmesteren er ikke selv fra København. Han er fra Ulsted nord for Limfjorden, men kunne med et smil afsløre, at hans hjerte af den grund ikke banker mindre for en af byens mest kendte pladser og det, der går for at være Nordens første rytterstatue – den af Christian V. i midten af Krinsen fra 1688.

»Jeg er godt nok ikke student fra København og har ikke løbet rundt om statuen. Men jeg har løbet på skøjter, og jeg håber virkelig, vi får en skøjtebane tilbage her på Kongens Nytorv. Og hvem har ikke kysset på Kongens Nytorv? Da jeg blev kæreste med min kone, Jane, og hun boede ude på Frederikssundsvej, og jeg lige var kommet ind med firetoget, hvor vi gik hånd i hånd og oplevede København – da har jeg da kysset hende her på Kongens Nytorv.«

Et ubesvaret spørgsmål om Kongens Nytorvs genetablering er, om de kommende studenter, der på grund af metrobyggeriet aldrig har set andet end et stakit eller hørt om traditionen med at danse rundt om Christian V med hinanden i hånden, vil genoptage den.

Vi får svar til sommer.