Nu bliver det lettere at få lægehjælp i eget hjem i København

Færre indlæggelser, færre akutopkald og flere hjemmebesøg. Det er resultatet af en ny aftale, der skal forbedre det nære sundhedsvæsen i København.

Praktiserende læger får lettere ved at tilse ældre borgere i deres eget hjem, og det vil nedbringe opkaldene til 1813, siger formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix/Arkiv

I et forsøg på at nedbringe både antallet af opkald til akuttelefonen 1813 og antallet af indlæggelser får de praktiserende læger i Region Hovedstaden nu lettere ved at tilse ældre borgere i deres eget hjem.

Det er resultatet af en aftale mellem Praktiserende Lægers Organisation i Hovedstaden (PLO-H) og Region Hovedstaden, fremgår det af en pressemeddelelse. Når initiativerne er helt på plads, vil de beløbe sig til 12 millioner kroner om året. Pengene skal findes ved de igangværende budgetforhandlinger i Region Hovedstaden.

Ifølge regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) vil den nye aftale sikre, at flere patienter kan få behandling af høj kvalitet »i eller tæt på« eget hjem. Det skal skabe værdi for den enkelte borger, men også sikre en bedre udnyttelse af sundhedsvæsenets ressourcer, siger hun.

Forebygge indlæggelser

Også hos Karin Zimmer, formanden for PLO-H, er der tilfredshed med den nye aftale.

»Praktiserende læger kan nu prioritere tid til at afklare akut sygdom hos ældre borgere i samarbejde med de kommunale akutfunktioner. Eller tage hjem til borgeren og sammen med personale fra kommunen vurdere borgerens behov og ønsker og dermed forebygge indlæggelser,« udtaler hun i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under graferne

Det kan eksempelvis være patienter med lungebetændelse eller urinvejsinfektion, der kan få glæde af rammerne for den nye aftale. Den skal også gøre det lettere for de praktiserende læger at konsultere den afdeling, der lige har udskrevet en patient. Målet er, at det skal spare patienten for en tur tilbage på hospitalet.

Det fremgår af statistik for akuttelefonen 1813, at 7,4 procent af alle opkald i 2018 førte til en anbefaling om indlæggelse. I 1,5 procent af tilfældene blev der anbefalet et hjemmebesøg.

Det nære sundhedsvæsen

Det er forventningen, at der vil blive foretaget cirka 9.000 forebyggende sygebesøg i regionen om året. Både kommunens personale og den praktiserende læge selv kan tage initiativ til, at borgeren får besøg.

Derudover skal en styrkelse af den faglige kommunikation omkring de komplekse patientforløb sikre, at borgerne kan blive behandlet hos egen læge og undgå indlæggelse. Af pressemeddelelsen fremgår det, at man forventer, at de praktiserende læger og regionens hospitaler vil være i kontakt cirka 18.000 gange om året på denne baggrund.

Endelig skal aftalen nedbringe antallet af opkald til 1813. Det siger formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).

»Ved at styrke det nære sundhedsvæsen sikrer vi, at mere klares mellem læge, kommune og borger, uden at hospitalet eller 1813 skal indover,« udtaler Christoffer Buster Reinhardt i pressemeddelelsen.

Det fremgår af regionens hjemmeside, at akuttelefonen 1813 modtog knap 980.000 opkald i 2018. Det er en lille stigning sammenlignet med de sidste fire år.