Ninna Hedeager Olsen kaldes i forespørgselsdebat om omdiskuteret spildevandssag: »Jeg deler udvalgets ærgrelse«

En uvildig juridisk og miljøfaglig undersøgelse skal nu fastslå, om alt er gået rigtig til i spildevandssagen i Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning. Men det er ikke tilstrækkeligt mener de Konservative, der kalder borgmesteren i en såkaldt »åben forespørgselsdebat«. Borgmesteren mener, at det er »helt forståeligt«.

ARKIVFOTO: De Konservative i København vil nu kalde teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) i en såkaldt »åben forespørgselsdebat« i spildevandssagen. Det samme ønsker Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Der skal nu gennemføres en uvildig juridisk og miljøfaglig undersøgelse af, om det var i orden, at teknik- og miljøforvaltningen har givet forsyningsselskabet Hofor lov til at udlede 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund, mens man inspicerer en spildevandsledning i forbindelse med byggeri i Nordhavn.

Det står klart efter mandag aftens møde i teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune.

Men de Konservative i København mener ikke, at det er tilstrækkeligt, og derfor vil de nu indkalde teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) til en såkaldt åben forespørgselsdebat.

»Selvom man finder en teknisk eller juridisk fejl, så ændrer det jo ikke ved, at der stadig bliver udledt spildevand i Øresund,« siger gruppeformand for de Konservative, Jakob Næsager.

Derfor vil de Konservative bede om en såkaldt forespørgsel i sagen i forbindelse med næste møde i borgerrepræsentationen, der minder om det, der kaldes et samråd på Christiansborg. Her vil partiet stille spørgsmål til borgmesteren, »så hun i fuld offentlighed skal redegøre for de faktiske forhold« i sagen, som den konservative gruppeformand udtrykker det.

»Vi savner svar på, hvad der er af alternativer, så der ikke bliver udledt spildevand. Udledning i naturen hører en anden tid til, og det vil vi ikke acceptere i 2020,« siger Jakob Næsager.

Men hvorfor er det nødvendig med en åben forespørgsel. Kan I ikke stille jeres spørgsmål direkte?

»Det er en sag, der påkalder sig stor offentlig opmærksomhed, at borgmesteren må svare på et åbent møde. Der også den fordel på et åbent møde, at der er det hende selv, der skal svare og ikke embedsmændende. Det er hende, der øverste ansvarlige for forvaltningen, og så må hun påtage sig ansvaret.«

Også Venstre på Københavns Rådhus har overfor TV 2 Lorry givet udtryk for, at de også ønsker en forspørgsesdebat med borgmesteren.

Borgmester: Ser frem til det

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen synes, at det er »helt forståeligt«, at der er et ønske om en åben forepørgselsdebat, som hun fortæller, at hun ser frem til og »meget gerne vil stille op til«.

»Jeg deler udvalgets ærgrelse over, at forvaltningen ikke har oplyst os om det her tidligere,« siger hun.

Forespørgslen vil efter alt at dømme finde sted på torsdag i næste uge, hvor der er møde i borgerrepræsentationen, men her vil borgmesteren ikke nødvendigvis kunne opfylde Konservatives ønske om at komme med de alternative løsninger på at udlede spildevandet i Øresund. Det er netop noget af det, den uvildige undersøgelse, som udvalget mandag aften har vedtaget, skal være med til at belyse, siger hun.

»Nu har vi købt tid frem til oktober til at få undersøgt alternativer, og det har vi brug for hjælp udefra til at finde ud af,« konstaterer borgmesteren i forlængelse af, at Hofor har udskudt undersøgelsen af spildevandsledningen, og den eventuelle udledning af spildevand til tidligst 1. oktober i år.

Tidligere på mandagen offentliggjorde teknik- og miljøforvaltningen i København et notat, hvor man redegjorde for sagen. Heri fremgik det, at forsyningsselskabet Hofor har anmodet om at tilladelse til at udlede 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund, da der ikke var andre »teknisk mulige« alternativer. På den baggrund har forvaltningen ifølge notatet givet Hofor tilladelsen med nogle betingelser.

Derudover anføres det i notatet fra forvaltningen, at sagen i og for sig er færdigbehandlet, og derfor kan politikerne umiddelbart ikke stille noget op i henhold til forvaltningslovgivningen, men det skal den nye uvildige undersøgelse også redegøre for.