Naturvenner i slagsmål om 19 kilometer lang sti rundt om Esrum Sø

»Fuglene kan jo ikke selv sige, hvad de har lyst til,« lyder et argument i en debat mellem naturvenner om, hvorvidt det er en god idé med en vandresti rundt om landets næststørste sø.

Esrum Sø, der er Danmarks mest vandrige, er beriget med et varieret fugleliv, og det er netop fuglene, som har bragt to store danske naturforeninger på kollisionskurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

En 19 kilometer lang sti rundt om Esrum Sø til gavn og glæde for de mange, der gerne vil helt tæt på den store sø i Nordsjælland.

Det er, hvad Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Hillerød Kommune lægger op til i forbindelse med et fredningsforslag for områderne omkring Danmarks mest vandrige og næststørste sø, der i øjeblikket bliver behandlet af Fredningsnævnet for Nordsjælland.

En fredning, som Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er modstander af, til trods for at fuglevennerne i sin tid var med til at beslutte, hvor stien skulle ligge.

Det skriver Helsingør Dagblad, der i en leder taler om, at »fuglevenner toppes«, og at DOF og DN nu er »røget i totterne på hinanden«.

DOF frygter ifølge avisen, at en sti tæt ved søen vil skade det rige fugleliv i området, hvor blandt andet havørn, fiskeørn, rød glente og mange andre specielle arter raster og yngler.

DOFs modstand mod stien undrer dog DN.

Således påpeger fredningsmedarbejder i DN, Kaare Kristensen, at DOF var med til at fastlægge stiens placering for lidt over ti år siden, da stien var meget tæt på at blive til virkelighed.

»Det er en sag med lang historik, og da Naturstyrelsen oprindeligt skulle implementere projektet tilbage i 2007, var man i en tæt dialog med DOF. På den baggrund var DOF med til at få rykket stien længere ind i baglandet flere forskellige steder netop af hensyn til fuglelivet,« siger Kaare Kristensen til Helsingør Dagblad:

»I DN er vi enige med DOF i, at vi skal værne om det rige fugleliv ved Esrum Sø. Som forening arbejder vi da også under mantraet, at beskyttelse altid kommer før benyttelse, men det betyder ikke, at de to ting ikke kan gå hånd i hånd.«

Hvad siger fuglene?

DOF Nordsjælland erkender, at foreningen blev inddraget i projektet tilbage i 2007.

Ifølge formand Luise Ekberg havde »man ikke den samme viden dengang«, skriver Helsingør Dagblad.

»Det er så længe siden, og der var andre personer involveret. Man havde en anden viden dengang. I dag ved vi, at der er lavet en hel række undersøgelser, der viser, at menneskelige forstyrrelser har en stor betydning for fuglelivet,« siger Luise Ekberg til avisen:

»Det er ikke, fordi vi synes, at man ikke skal glæde sig over naturen, men vi mener, at der er områder, hvor naturen er særlig fantastisk, og der skal den ikke forstyrres af mennesker. Jeg håber, at man vil lytte til naturen. Fuglene kan jo ikke selv sige, hvad de har lyst til, men jeg er sikker på, at de ikke har lyst til, at der skal ligge en befærdet sti i deres territorium.«

1. december er der sidste frist for skriftlige indsigelser i fredningssagen til fredningsnævnet.

Det er allerede i dag muligt at gå langs dele af søen på stier, især på vestsiden. Men »vil man hele vejen rundt, må man enkelte steder tage en afstikker ud på veje med tung trafik«, oplyser Helsingør Dagblad.