Naturskønt område i København får lov at bestå – seks nye grønne områder på vej

Et af Københavns vilde naturområder, Nordhavnstippen, bliver bevaret, mens der i seks andre dele af hovedstaden lægges op til nye parker eller grønne åndehuller. Det oplyser Københavns Kommune, hvor politikerne i disse dage forhandler om udviklingen af København de kommende 12 år.

Fiskehejrer og københavnere får alligevel lov til at beholde naturområdet Nordhavnstippen. Billedet her er dog fra en anden af byens eksisterende parker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jæger

Området skulle have været bebygget, men nu får fiskehejrer, blishønsene og københavnerne alligevel lov til at beholde det grønne område Nordhavnstippen, der knap så overraskende ligger i Nordhavn i København.

Det skyldes, at Københavns borgerrepræsentanter i den kommende kommuneplan er blevet enige om, at naturområdet alligevel ikke skal bebygges, skriver Politiken.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), lægger vægt på, at København skal være grøn, når politikerne udvikler byen.

»Vi skal sørge for, at København bliver en endnu grønnere by. Derfor skal vi bevare naturen på Nordhavnstippen, så vi styrker biodiversiteten og det rige dyre- og planteliv i området. Samtidig skal alle københavnere have let adgang til attraktiv natur – også i byens nye bydele,« siger Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse i forbindelse med forhandlingerne om Kommuneplan 2019.

Med Kommuneplan 2019 lægges der også op til seks nye grønne områder, bedre adgang til naturen i hele byen med nye adgangsveje og en generel udvikling i retning af et grønnere København.

Se Kommuneplan 2019's nye grønne områder her:

Dobbelt så stor som Kongens Have

Udover Nordhavnstippen skal Nordhavn på længere sigt også rumme en stor naturpark på cirka 28 hektar samt en ny bypark. De to områders størrelse svarer tilsammen til rundt regnet det dobbelte af Kongens Have, fremgår det af pressemeddelelsen.

Også Refshaleøen og den nye bydel Godsbaneterrænet på Vesterbro får et større grønt område, mens Kløverparken på Amager og Enghave Brygge skal have nye grønne åndehuller, lyder det i kommuneplanen.

Samtidig skal københavnerne have bedre adgang til eksisterende såvel som nye grønne og blå åndehuller. Derfor lægges der op til at etablere otte nye forbindelser rundt om i hovedstaden.

På Amager vil man eksempelvis skabe en grøn forbindelse mellem Amager Fælled og Amager Strand for at gøre det nemt at bevæge sig på tværs af de to naturområder. En grøn rute for bløde trafikanter skal også gøre det nemmere for borgere på Nørrebro at komme til det grønne område ved Utterslev Mose.

Forhandlingerne om Københavns Kommunes Kommuneplan 2019, der fastlægger udviklingen af København de kommende 12 år, finder sted i disse dage. Det ventes, at Borgerrepræsentationen kan vedtage planen i begyndelsen af det nye år.

Kommuneplanen lægger rammerne, mens pengene til projekterne skal findes i de kommende års budgetforhandlinger.

Tidligere i år blev et politisk flertal i Københavns Kommune enig om at indstille til fredningsnævnet i København, at Strandengen på Amager Fælled bliver fredet. Området skulle oprindelig have været bebygget.