Mød de moderne pensionister Inger og Kurt – dem bliver der flere af i København

De næste ti år forventes der at blive omkring 28 procent flere ældre over 60 år i København. Inger og Kurt Bertelsen er flyttet til København fra Nordsjælland. De har taget forskud på nogle af de glæder, den kommende kommuneplan ventes at tilgodese: Mere kollektiv trafik, flere rekreative områder og almene boliger.

Inger og Kurt Bertelsen er blandt dem, der bliver flere af i København: Moderne pensionister.

Parret på 76 og 77 år er, som tendensen er hos nutidens ældre, ikke gået på pension for at give plads til forfaldet og parkering i livets exitkø, men for at give plads til noget nyt og lystbetonet.

Sammen med Berlingske ser de tilbage på de seneste syv år. I 2012 flyttede de efter 35 år i Dronningmølle i Nordsjælland til en treværelses lejlighed i Karen Blixen Parken i Ørestad Nord. Et parcelhusliv med masser af havearbejde, sankning af brænde og reparationer på huset blev skiftet ud med gåture, gymnastik og vennebesøg.

Her i den lyse lejlighed er de ydre rammer støbt til et liv som ældre i København: Elevator, to altaner, ingen dørtrin. Tæt på natur og byliv.

Gad ikke klippe hæk

»Vi gad ikke klippe hæk og slå græs. Jeg har aldrig været havemand, og i København har vi en nem hverdag,« konstaterer Kurt og antyder, at de ikke savner Nordkystens ro og natur.

På den anden side – når de besøger datteren og hendes ægtefælle i Dronningmølle, dufter det lidt af dengang.

Kurt har droppet idealbilledet af den landlige idyl i det nordsjællandske:

»I Dronningmølle kunne vi bare se vores egen hæk. Her kan vi trods alt se ud over Amager Fælled.«

Københavns Kommune er for tiden i gang med at fastlægge planen for kommunens fysiske udvikling de kommende ti år. Heri fremgår det, at Inger og Kurt i 2020 vil være blandt de 89.472 borgere over 60 år i kommunen. I 2030 er deres aldersgruppe vokset med cirka 28 procent til 114.661, viser tal fra Danmarks Statistik. Det vil, ifølge udkastet til kommuneplanen, der er i supplerende høring, kræve næsten 1.500 nye plejeboliger, og at knap 500 plejeboliger skal moderniseres i løbet af de næste ti år.

Kurt: »Vi har det godt her, så længe helbredet holder. Jeg vil ønske, at jeg aldrig kommer på plejehjem eller skal have en plejebolig.«

Inger: »Man ved jo aldrig, hvor man ender, eller hvordan det fungerer, hvis vi bliver syge. Det var ikke noget, vi tænkte over, da vi valgte lejligheden. Men her kan vi blive rigtig længe, så man også kan få noget hjemmehjælp.«

Et dejligt skift

Det var ikke kun et fravalg af huslige pligter, der afgjorde, at de flyttede til København, understreger de denne formiddag i hjørnesofaen.

»Her kan vi bare ringe til administrationen, hvis der skal laves noget. Og hvis en af os bliver alene, så er det ikke rart at bo i et stort hus,« siger Inger.

De er ikke bange for at blive ensomme, fortæller de.

»Det kommer an på ens venner. Om de holder ved, når der kun er én tilbage. Det ved man ikke.«

»Men skiftet har været dejligt,« konstaterer Kurt.

Inger: »Og vi fortryder ikke et sekund.«

Inden de pakkede den sidste flyttekasse i Dronningmølle og tog til København, var deres prioritering klar: De ville have en lejelejlighed og bruge pengene fra hussalget til rejser til Østen et par måneder hver vinter. De mange souvenirs på væggene i lejligheden fortæller, at prioriteringen har været rigtig for parret.

Kurt Bertelsen, pensioneret typograf

»I Dronningmølle kunne vi bare se vores egen hæk. Her kan vi trods alt se ud over Amager Fælled. «


I København er det mere jordnære rejsemål, som Kurt vælger. Blandt andet på grund af hans dårlige blodomløb og lyst til at falde i snak med fremmede.

»Jeg kan godt lide at gå ture. Ud af Nørrebrogade eller Istedgade og bare observere bylivet.«

Gå- og cykelture og vennebesøg

Inger går til fitness to gange om ugen, gymnastik i varmtvandsbassin og spiller bridge og besøger venner. Det er rigeligt for hende. Musik, teater, biograf, foredrag og andre af byens kulturtilbud siger ikke parret det store.

Til gengæld er de begejstrede for den kollektive trafik. De tager bus, tog og metro til alt og bruger kun privatbilen i afmålte doser.

Når Københavns Kommune ifølge udkastet til den nye kommuneplan i fremtiden vil prioritere rekreative områder i de fleste bydele, er det lige ned i Ingers og Kurts turban.

De bruger mest byen som ramme for gå- og cykelture. Og skal Kurt og Inger endelig nævne noget, der mangler eller burde være mere af i København for at gøre deres liv som pensionister lettere, nævner de begge, at der er for mange cyklister i gaderne og for få bænke på Amager Fælled.

»Vi har ikke de store krav. Vi er to nøjsomme mennesker,« siger Kurt.

Han slår uopfordret selv sløjfen på formiddagens samtale:

»Vi skal bæres ud herfra.«

Forslaget til Kommuneplanen 2019 er sendt i en supplerende høring efter ændringer, og så er det planen, at Borgerrepræsentationen vedtager den sidst i januar i år. Her kan du læse om planerne for de forskellige bydele i København, hvor der både er plejeboliger, biblioteker, idrætsanlæg, plejeboliger og meget mere på programmet.