Lars Weiss vil kæmpe for at blive siddende som overborgmester frem til 2021

Socialdemokratiets tidligere gruppeformand Lars Weiss melder nu sit kandidatur til overborgmesterposten frem til næste valg. Hvorvidt han også stiller op som spidskandidat for Socialdemokratiet i København – og dermed vil kunne fortsætte som overborgmester efter næste kommunalvalg – ønsker han endnu ikke at udtale sig om.

Her ankommer 1. næstformand for socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen, Lars Weiss. Socialdemokratiet i København holder krisemøde søndag om overborgmester Frank Jensens (S) krænkelser af kvinder. På mødet vil være kredsformænd, forretningsudvalget og partiets medlemmer af byrådet i København. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

»Ja, jeg kommer til at stille op til mødet på tirsdag for at blive valgt til overborgmester i Socialdemokratiet i København.«

Sådan lyder beskeden onsdag eftermiddag fra Socialdemokratiets tidligere gruppeformand på rådhuset, 49-årige Lars Weiss.

Han henviser til et møde tirsdag 27. oktober, hvor delegerede fra Socialdemokratiet i København med 3/4-flertal skal bakke op om en ny overborgmester, som skal sidde på posten frem til udgangen af 2021.

Da Frank Jensen (S) gik af som overborgmester mandag efter en stribe anklager om seksuelle krænkelser, trådte Lars Weiss øjeblikkeligt til i sin funktion af 1. næstformand i Borgerrepræsentationen. Men det er kun en midlertidig foranstaltning. På mødet på tirsdag bliver det afgjort, hvem der skal sidde i overborgmesterstolen valgperioden ud.

»Jeg stiller op, fordi mine nærmeste har sagt ja – herunder min lille søn på otte år, som i starten sagde nej. Den anden grund til, at jeg siger ja, er, at jeg har fået en lang række henvendelser fra både gruppemedlemmer, kredsformænd og fra politiske med- og modspillere,« siger Lars Weiss.

Der kan komme kampvalg om den midlertidige post

Alle Socialdemokratiets medlemmer af Borgerrepræsentationen har mulighed for at stille op. Fristen for at melde sit kandidatur er fredag 23. oktober, og Lars Weiss kan ikke afvise, at andre vil stille op imod ham.

Lars Weiss fik kun 1.029 personlige stemmer ved det seneste valg og lå dermed kun tre pladser fra ikke at være blevet valgt ind. Adspurgt, om han synes, han kan forsvare at indtage overborgmesterens hjørnekontor med det stemmetal, svarer han:

»Det synes jeg godt, jeg kan. Det er også en helt anden rolle. Ved sidste valg var jeg gruppeformand, som i høj grad er et job, som går ud på at få rådhuset til at fungere. At sørge for, at kompromisserne landes inden for rådhusets mure, og at sikre, at alle partier inddrages i de processer, der er. At sikre, at vi har nogenlunde styr på, om det er lovligt, det vi stemmer om. Jeg var dybt nede i maskinrummet inden for rådhusets mure – jeg var ikke i en særlig udadvendt position. Jeg er klar over, at det kommer til at ændre sig nu. Det her er en helt anden rolle, og den er jeg villig til at påtage mig,« siger han.

En lang række henvendelser

Inden Frank Jensen mandag trak sig fra dansk politik, nåede et næsten fire timer langt krisemøde på rådhuset søndag aften at blotlægge interne stridigheder i partiet. Formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) i København, Cecilie Sværke Priess, var den første til at melde klart ud, at Frank Jensen burde træde tilbage. Efterfølgende har der været talt om et generationsopgør.

Adspurgt, hvad Lars Weiss vil gøre for at bringe partiet godt videre efter Frank Jensens pludselige og tumultariske exit, svarer han:

»Hele forudsætningen for, at jeg har valgt at sige ja, er, at jeg har fået den her lange række henvendelser fra gruppefæller og organisationsfolk, der siger: »Lars, det er dig, der skal gå ind og gøre det her«. Det er forudsætningen for at kunne lykkes med det. At der er tilstrækkelig mange, der siger, ja, det er dig, der skal løfte den her opgave.«

Har du også fået henvendelser fra de yngre og DSU?

»Jeg har fået henvendelser rigtig mange steder fra.«

Har du fået opbakning fra DSU København?

»Jeg kommer ikke til at gå ind i, hvem der har prikket mig på skulderen, men jeg har fået opfordringen rigtig mange steder fra,« siger Lars Weiss.

Hvorvidt Lars Weiss også melder sit kandidatur til posten som spidskandidat for partiet ved det kommende valg, og derved vil kunne blive siddende som overborgmester efter kommunalvalget næste år, vil han endnu ikke udtale sig om.

»Jeg synes, at den bane der ligger nu på et år, når man står over for en opgave med at skulle sætte sig i overborgmesterstolen, er meget lang. Og det andet, det har jeg overhovedet ikke forholdt mig til. Og det er en helt anden proces,« siger han.