Kommune kan ødelægge 33 års boligidyl for Jens Christian: »De splitter vores vej ad«

I årevis har idyl og fællesskab præget kvarteret omkring Strandgårdsvej i Roskilde. Men nu giver kommunen muligvis en hel stribe ejere lov til at bygge så højt, at de fjerner andre beboeres udsigt til vandet og lys i haven. Det er flere beboere harme over.

Jens Christian Refsgaard er i dag professor emeritus i vandressourcer ved Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, og han håber, at Roskilde Kommune vil ændre i forslaget til lokalplanen, inden den ventes at blive vedtaget i april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Det er ikke husene, der gør det specielt at bo her. Det er snarere sammenholdet på vejen, hvor børn har leget med hinanden på kryds og tværs af familier, der er rejst på fælles skiture.

Beskrivelsen kommer fra Jens Christian Refsgaard, der har boet på Strandgårdsvej i Himmelev to kilometer nord for Roskilde i 33 år.

Men nu truer nye planer for Roskilde Kommune det stærke sammenhold i kvarteret omkring vejen.

Og årsagen skal findes i Roskilde Kommunes lokalplan 693. Den sætter rammer for byggeri på Frederiksborgvej, der løber ind til centrum af Roskilde, og som nu skal have en grøn profil og moderniseres. Men den lokalplan giver også en række af beboerne, der bor ud til Roskilde Fjord på Strandgårdsvej mulighed for at bygge højere. De huse er i dag overvejende i ét plan, men fremover må deres huse nu være 8,5 meter høje.

Og det er Jens Christian Refsgaard harm over.

»Vejen har sin egen ensartethed. Det er jo bristede forudsætninger, hvis man købte hus med en forventning om, at kvarteret forbliver sådan, og en tredjedel af husene i vores forening pludselig får lov at bygge højt. Det synes jeg ikke, kommunen kan være bekendt,« siger han.

Ikke mindst truer lokalplanen det stærke sammenhold, der kendetegner området, understreger Jens Christian Refsgaard. Som eksempel nævner han, at da kommunen i sin tid bad beboerne på vejen om selv at stå for vedligehold, var det ikke noget problem. Det kunne beboerne sagtens løse i fællesskab, siger beboeren i området, der også er kasserer i den ene af vejens to grundejerforeninger:

»Det er fuldstændig unødvendigt. De splitter vores vej ad.«

Jens Christian Refsgaard er i dag professor emeritus i vandressourcer ved Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, og han håber, at Roskilde Kommune vil ændre i forslaget til lokalplanen, inden den ventes at blive vedtaget i april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Ingen sol i haven

Udover at miste fjordkig kan nogle beboere på Strandgårdsvej få problemer med indkig og skygge. Sidstnævnte er en konkret bekymring for Karen Barslund Suhr, der bor et par huse fra Jens Christian Refsgaard.

I hendes etplanshus træder man ind i entreen og videre ind i den rummelige stue med velholdt, gammeldags trægulv. Her står det ind med naturligt dagslys, der bliver reflekteret ved hjælp af sneen, der i dag ligger i haven. Karen Barslund Suhrs hus er i anden række. Vedtages lokalplanen, som den er fremstillet nu, kan hun potentielt se frem til, at huset i første række foran hende bliver væsentligt højere.

»Så får jeg intet sol i haven, og de vil kunne kigge lige ned i den. Jeg er en ældre kvinde, så nu betyder det måske ikke så meget, men det vil det jo gøre, den dag jeg skal flytte herfra. Egentlig flytter man en masse penge fra eventuelt salg over på den anden side af hækken,« siger hun.

Forslaget til lokalplan 693 var i høring til og med januar. Udover Strandgårdsvejens Grundejerforening, hvor Jens Christian Refsgaard er kasserer, gav den anden forening på vejen, Fjordparken II, sit besyv med i et høringssvar.

»Hvis der kan bygges i to etager, vil det fratage beboerne i vort bagvedliggende område udsigtsforhold, hvilket er en klar forringelse,« lød det blandt andet.

I svaret kunne man også læse, at to medlemmer af foreningen mener, at planen er et fornuftigt initiativ, også hvis husene i anden, tredje og fjerde række på sigt kunne få lov at bygge højt.

Afgørelse i april

Om kommunen skeler til borgernes holdninger og de godt 40 høringssvar i arbejdet med lokalplanen, kan man endnu ikke udtale sig om, fordi processen stadig er i gang, oplyser Lone Plovstrup, der er chefkonsulent i Plan og Udvikling i Roskilde Kommune.

»Vi skal have planen op til politisk behandling i april, og før det kan jeg ikke sige noget. Men vi skal selvfølgelig fra forvaltningens side have kigget på de høringssvar, der er kommet ind, hvor vi vil lave et opsamlingsnotat med vurdering af, om der er behov for ændringer,« siger Lone Plovstrup.

Jens Christian Refsgaard håber, kommunen vil lytte til beboerne og undrer sig samtidig over, hvorfor kommunen i planen har inkluderet dele af Strandgårdsvej, hvilket der indtil videre ikke har kunnet findes en logisk forklaring på.

»Det havde været noget andet, hvis man havde sagt, man ville lave en plan for hele Strandgårdskvarteret,« siger han.

Der er tale om godt 50 boliger i kvarteret, hvor Jens Christian Refsgaards grundejerforening udgør 23. Ud af dem får syv med lokalplanen mulighed for at bygge højt, mens det gælder ni huse i den anden forening. Dermed kan 16 huse i første række på den ene side af vejen ende med at bygge højt til gene for de 34 huse i anden, tredje og fjerde række.

Et »bombastisk arkitektonisk udtryk«

På en kort gåtur i kvarteret når Jens Christian Refsgaard at nævne om flere af lokalbeboerne, at de har boet her op til flere årtier.

»Man kan frygte, at kvarteret skifter karakter, og der kommer én slags på den ene side af vejen og en anden på den anden side. Det værste ville være, hvis det også sker i forhold til de mennesker, der bor her, deres interesser og det sammenhold, vi har lige nu,« siger han.

Selvom han tror og håber, at man gennem nærdemokratiet kan få kommunen til at tage højde for situationen i arbejdet med lokalplanen, holder han og de andre borgere i det pastelfarvede parcelhuskvarter vejret indtil april, hvor udfaldet af de mange indsigelser bliver kendt.

Indtil da nager det Jens Christian Refsgaard, at det er en lokalplan tiltænkt Frederiksborgvej, der ligger klos op ad Roskilde Fjord og i forvejen har et mere bombastisk arkitektonisk udtryk, der sætter borgerne på Strandgårdsvej på den anden side af vejen i en penibel situation.

»Det er et hensyn til, at de alle skal have 8,5 meters huse på deres side af vejen, der er årsag til det her. At jeg så ikke mener, planen gavner Frederiksborgvej, er en anden sag, men man har slet ikke forholdt sig til, at der er noget, der hedder et ensartet kvarter på Strandgårdsvej. Det synes jeg er udygtigt fra et fagligt synspunkt.«