Københavnsk idrætshal plages af unge ballademagere – kommunen mødes med krav om bemanding

Der er så store problemer med unge ballademagere i en idrætshal på Christianshavn i København, at brugere, idrætsklubber og opposition nu opfordrer kommunen til at gribe ind i form af eksempelvis permanent bemanding.

Hal C på Arsenalvej på Christianshavn er selvbetjent. Derfor er der ikke personale tilknyttet hallen. Alt, hvad der skal til for at komme ind, er et sygesikringsbevis. Foto: arkitekturbilleder.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aften lige før jul var Katja Marcuslund og kæresten en tur i Hal C på Christianshavn for at spille bordtennis.

Hal C er som så mange andre idrætshaller i Københavns Kommune selvbetjent, og derfor kræver det alene et sygesikringsbevis at blive lukket ind.

Men Katja Marcuslund og kæresten fik aldrig spillet bordtennis den decemberaften.

I hallen var der nemlig, ifølge Katja Marcuslunds udlægning, en større gruppe af unge på måske 12-16 år af såvel dansk som udenlandsk herkomst, og de skabte så dårlig en stemning, at parret valgte at gå igen.

»De larmede og var tydeligt oppe at køre,« siger Katja Marcuslund, der bor på Christianshavn.

Hun fortæller, at yderligere 13-15 unge på et tidspunkt blev lukket ind i hallen via en nødudgang. Fordi hun var med sin kæreste, følte hun sig ikke truet. Men havde hun været alene med sit barn eller med en veninde, ville hun have oplevet situationen som meget ubehagelig.

Dermed er Katja Marcuslund blot en af mange brugere af hallen på Arsenalvej, der som beskrevet i Berlingske, oplever, at unge benytter hallen som værested eller varmestue og ofte har en negativ eller ligefrem truende adfærd.

Brugerne beretter om hashrygning i omklædningsrummene, indbrud, spytterier, provokationer og tumult, så politiet må tilkaldes.

Før jul klagede to af idrætsklubberne tilknyttet hallen, NANOK og CIK, således deres nød til politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget.

»Gennem længere tid har Hal C været hjemsøgt af en gruppe unge, der har skaffet sig adgang til Hal C, hvor omklædningsrum er benyttet til varmestue og hashrygning, samt for at øve hærværk på klubbernes redskaber, hallens inventar og på lokalerne,« skriver de:

»På det seneste har disse utilpassede unge optrådt voldeligt og provokerende over for hallens brugere, hvilket har skabt stor utryghed hos brugerne og især blandt de børn og deres forældre, som oplevede episoden.«

Bål på halgulvet

På samme måde har der i andre af kommunens selvbetjente haller været så store problemer med unge ballademagere, at det har været nødvendigt at genansætte halinspektører i fire af dem. Det er sket, efter at kommunen i forbindelse med tidligere besparelser og effektiviseringer ellers har valgt at gøre hallerne i København til såkaldt bemandingsfrie idrætsanlæg, hvor der ikke er personale ansat og derfor fri adgang.

Det drejer sig om Bellahøjhallerne, Sundby Idrætspark, Ryparken Idrætsanlæg og Vanløsehallerne.

Som beskrevet i Berlingske har der i de fire haller bl.a. været bål på halgulvet, hærværk mod hjertestartere og dommerborde, spytten, grove ord og trusler. I flere tilfælde har det for brugerne været nødvendigt at tilkalde politiet, og i Bellahøjhallerne har det i perioder været nødvendigt at hyre private vagtværn for at skabe tryghed.

Katja Marcuslund valgte efter oplevelsen før jul også at klage til kommunen.

»De var hurtige til at svare,« siger hun og tilføjer, at hun siden har været i hallen en enkelt gang for at spille bordtennis.

Hun og kæresten kunne spille uden problemer. Der var ingen utilpassede unge, kun en enkelt børnefamilie, og udstyret med en kode fra kommunen fandt de frem til skabet med bordtennisnet. Bliver nettene ikke låst inde, bliver de stjålet, beklager kommunen i svaret til Katja Marcuslund. To gange under det seneste besøg var der, ifølge Katja Marcuslund, vagter forbi på rundering.

Uenighed på rådhuset

Mens CIK og NANOK efterlyser, at Hal C bliver bemandet, taler Katja Marcuslund for, at den bliver videoovervåget.

»Hvorfor ikke bare sætte kamera op? Og så holde øje med kameraerne. Så ved vagterne, hvornår de skal komme. Som det er nu, er det bare for nemt at lukke vennerne ind ad en sidedør,« siger hun.

NANOK og CIK anerkender i deres brev, at Hal C i 14 dage i efteråret var bemandet med en kommunal medarbejder. Men nu er der igen alene runderinger. Hvilket »har medført, at der igen er hændelser, hvor formodentlig de samme unge generer brugere af Hal C og optræder utilpasset, hvilket hurtigt kan eskalere og skabe utryghed, som kan afholde brugere for at komme i Hal C«.

På rådhuset er politikerne langt fra enige om, hvad der nu skal ske i Hal C.

I et læserbrev i Havnefronten taler Venstres gruppeformand, Flemming Steen Munch, for, at Hal C også får en halinspektør, så »børn og frivillige trænere kan dyrke idræt i fred og ro«.

Sammesteds anbefaler kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT), at der i stedet for halinspektør bl.a. bliver indgået tættere samarbejde med lokale idrætsklubber om at »invitere de unge uromagere ind i foreningsfællesskaberne«.

Borgmesteren understreger samtidig, at der er »skruet op for runderingen for at styrke bemandingen i halområdet«.

Christianshavn Lokaludvalg »påskønner«, som det hedder, i et brev til borgmesteren, at »NANOK og CIK inddrages, men partnerskaber med klubber, der drives af frivillige, og som har sporten som det centrale i deres virke, kan ikke løse problemer med kriminalitet«.

Derfor støtter udvalget de to klubbers ønske om, at »Hal C skal bemandes permanent«.