Københavns Politi efterforsker ikke fire ud af ti indbrud

Mange sager om indbrud bliver ikke efterforsket af politiet i København. Det drejer sig blandt andet om indbrud i virksomheder. De er »længere nede på prioriteringslisten,« erkender politikommissær.

Der er over de seneste ti år kommet færre indbrud i København. Fire ud af ti sager henlægges dog uden at blive efterforsket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Hver gang der bliver begået 100 indbrud i København, henlægges 40 af sagerne, uden at der bliver foretaget nogen som helst efterforskning.

Det viser Rigsadvokatens indbrudsstatistik for 2018 ifølge Jyllands-Posten. Dermed ligger København over landsgennemsnittet, hvor det er knap 30 procent af alle indbrud i private hjem, erhverv og fritidshuse, der ikke bliver efterforsket.

Der blev sidste år begået 54.733 indbrud, og godt 16.000 af dem blev henlagt uden efterforskning. Ifølge et notat fra Rigsadvokaten skal politiet registrere et indbrud som efterforsket, hvis de for eksempel har undersøgt gerningsstedet for at finde DNA, fingeraftryk, sålaftryk eller opbrudsmærker, uanset om undersøgelsen kaster nogen brugbare spor af sig eller ej, skriver Jyllands-Posten.

Indbrud i virksomheder er »længere nede på prioriteringslisten«

Tallene for sager, der bliver henlagt uden efterforskning, dækker både over indbrud i private hjem, fritidshuse og i erhverv. Til Jyllands-Posten siger politikommissær ved Københavns Politi Peer Windolf-Nielsen, at indbrud i private hjem som regel medfører en undersøgelse af gerningsstedet.

»Med indbrud i virksomheder ligger det anderledes, de er længere nede på prioriteringslisten – også fordi der ofte er tale om »forurenede« gerningssteder, hvor sporene er ødelagt, fordi mange typisk færdes ud og ind, frem og tilbage, i en virksomhed,« siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge tal fra Rigspolitiets statistikarkiv blev der sidste år anmeldt 5.732 indbrud i Københavns Politikreds. I 12,4 procent af sagerne blev der rejst en sigtelse. I 2010 blev der anmeldt mere end dobbelt så mange indbrud.

Det står ikke meget bedre til i Nordsjællands Politikreds, hvor der sidste år blev anmeldt 6.635 indbrud, og der blev rejst 777 sigtelser. Det svarer til en sigtelse i 11,7 procent af sagerne.

Politiet kom aldrig

En af dem, der fra nærmeste hold har oplevet en indbrudssag blive henlagt uden efterforskning, er Lillian Klinghoffer Aisen. I et læserbrev, der blev bragt i Berlingske sidste år, beskrev hun, hvordan to tilfælde af indbrud i hendes ejendom på Frederiksberg havde udspillet sig:

»Tyvene havde på 20 minutter brudt ind i to lejligheder. En onsdag aften mellem kl. 19.40 og 20. En aften, hvor flere beboere, herunder børn, var hjemme. Det kræver sin tyv, en professionel én.

Man må formode, at vedkommende har prøvet den slags før. Og gør det igen. Hvorfor? Fordi gerningen ingen konsekvenser får. Politiet kom aldrig. De havde for travlt, og det er nok ikke første gang, politiet ikke har ressourcer til at komme ud til indbrud,« stod der i læserbrevet.