Københavns Kommune dropper besparelser på daginstitutioner

Planlagte besparelser på københavnske daginstitutioner er afblæst. Socialområdet tilføres penge, men langtfra nok, mener borgmester på området – samt DF, der forlod forhandlingerne i protest mod besparelser på blandt andet det sociale område.

Planlagte besparelser på vuggestuer i København sløjfes. Arkivfoto: Morten Germund/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Flere gange i løbet af året har forældre og pædagoger over hele landet demonstreret. De har forsøgt at råbe politikerne op, da de ikke mener, at den nuværende normering af pædagoer pr. barn i daginstitutionerne er tilstrækkelig.

Forældre med børn i Københavns Kommunes vuggestuer havde udsigt til ringere normeringer fra næste år. Det er nu afblæst som et led i de netop afsluttede budgetforhandlinger på Københavns Rådhus.

Flere hænder i vuggestuerne var oprindeligt en del af budgetforhandlingerne i 2016, men stod til at udløbe i 2020. Det ville ifølge et notat fra kommunen betyde ca. 80 årsværk færre pædagoger til de yngste københavnere.

50 mio. til de yngste københavnere

Alle partier på Københavns Rådhus, undtagen DF, LA og K, har netop indgået en aftale om budgettet for 2020. Et af elementerne er, at de planlagte besparelser på normeringerne i vuggestuerne nu sløjfes.

Det glæder sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Sisse Marie Welling har siden 2010 været medlem af Københavns Borgerrepræsentation for SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

»Det har været afgørende for os, at vi holdt det niveau, vi har i dag, og dermed har undgået en forringelse af normeringerne. Pengene er blevet tilført varigt, så det er ikke noget, vi skal diskutere fremadrettet. Niveauet kommer til at ligge, som det er i dag,« siger hun.

Den oprindelige aftale med udløb i 2020 betød et hul i vuggestuernes pengekasse på 37,8 millioner kroner. Samlet set er der tilført 50 millioner kroner til området, så det nuværende niveau fortsat kan holdes. Pengene kommer fra et råderum, der blandt andet er skabt af investeringer på tværs af de forskellige forvaltninger.

Sisse Marie Welling (SF) så dog gerne, at endnu flere penge tilfaldt området.

»Vi håber fra SFs side, at det lykkes for vores kolleger på Christiansborg at få kæmpet endnu flere penge ind i finansloven. Hvis vi skal ned på tre børn pr. voksen i vuggestuerne og seks børn pr. voksen i børnehaverne, er vi nødt til at få hjælp for at nå i mål. Det er en målsætning for os i Københavns Kommune – ligesom på Christiansborg,« siger Sisse Marie Welling (SF).

Carl Christian Ebbesen (DF), medlem af Borgerrepræsentationen

»Så snart blækket er tørt på aftalen, skal Socialudvalget finde yderligere 22 millioner kroner i besparelser – på et i forvejen presset område. Det er umenneskeligt.«


Socialborgmester er »forholdsvis skuffet«

I budgettet er der desuden afsat penge til en styrket indsats over for udsatte børn og unge. Socialborgmester Mia Nygaard (R) er glad for, at hun blev og kæmpede for de penge, som de trods alt endte med at få, men hun er langtfra tilfreds og mener, at hendes område er underprioriteret. Pengene matcher ikke behovet, lyder det.

»Jeg er virkelig ked af og forholdsvis skuffet over, at der ikke kom mere til socialområdet i et år, hvor der var forholdsvis mange penge at dele ud af. Socialforvaltningen har kun fået det beløb, som vi normalt ville få gennem vores almindelige fordelingsnøgle. Så samlet set er der kun kommet fem-seks millioner kroner ekstra til socialområdet, hvilket langtfra er nok,« siger hun.

Den mest bemærkelsesværdige ændring på socialområdet er tilbagerulningen af ændrede kvalitetsstandarder på handicapområdet. Samlet set matcher pengene dog ikke udviklingen i behovet på blandt andet handicapområdet.

Dansk Folkeparti var et af de partier, der forlod forhandlingerne i protest. For dem var pengene på det sociale område til netop handicappede en stor sten i skoen.

»Jeg synes, vi har en forpligtelse til at sikre, at forældre, der har fået et handicappet barn, kan leve et så normalt liv som muligt. Men på det område går det kun en vej, og det er nedad. Så snart blækket er tørt på aftalen, skal Socialudvalget finde yderligere 22 millioner kroner i besparelser – på et i forvejen presset område. Det er umenneskeligt, og det er ikke det København, jeg ønsker,« siger Carl Christian Ebbesen (DF), gruppeformand og medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget på Københavns Rådhus.