København udleder store mængder kloakvand i Øresund

Flere folketingspolitikere er oprørte over nye tal, der viser, at Københavns Kommune har udledt 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund på fem år.

Det var til stor jubel, at den planlagte udledning af spildevand i Øreund i sidste øjeblik blev udskudt til efteråret. Men nu viser en aktindsigt, som TV2 Lorry er i besiddelse af, at 290 millioner liter kloakvand kun er en dråbe i havet i forhold til den store mængde kloakvand, der ellers udledes i Øresund. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Det har i løbet af de seneste dage fået stor opmærksomhed, at den planlagte udledning af spildevand i Øresund blev udskudt til efteråret i sidste øjeblik.

Men nu viser det sig, at de 290 millioner liter spildevand blot er en dråbe i havet i forhold til, hvad der ellers udledes af kloakvand i havet.

En aktindsigt hos Miljøstyrelsen, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, viser således, at der alene i Københavns Kommune er blevet udledt over 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund i perioden 2014 til 2018.

Det er altså over 120 gange mere end de 290 millioner liter urenset spildevand, end man oprindeligt havde planlagt at udlede fra søndag og fem dage frem.

Tallene forfærder flere folketingspolitikere.

»Det her er voldsomme tal. Og det viser jo, at den udledning, vi har diskuteret de seneste dage, det bare toppen af isbjerget,« siger Martin Lidegaard (RV) til TV 2 Lorry.

»Det her er et udtryk for, at vi slet ikke har tilpasset hovedstadsområet til den klimaforandring, vi allerede oplever nu. Vi får mere vand, vi får flere udledninger. Og derfor bliver vi også nødt til at have en bedre infrastruktur. Eller at kunne komme af med vandet på en anden måde. Det har vi virkelig fået dokumenteret nu,« siger Martin Lidegaard.

Morten Messerschmidt, klimaordfører for Dansk Folkeparti, er enig.

»Det er meget bekymrende for et land, der normalt bryster sig af at være grønt og i en førerposition på miljø og så videre, at man kan stå på mål for sådan noget svineri,« siger Morten Messerschmidt.

De to folketingsmedlemmer repræsenterer de to partier, der mandag har kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om sagen.

De 35 milliarder liter kloakvand bliver pumpet direkte ud i Øresund, når der falder store mængder regn. Derved skabes der såkaldt overløb i kloaksystemet, da rensningsanlægget ikke kan håndtere de store vandmængder - og så ender kloakvandet i havet.

En rapport, som COWI udarbejdede til Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning kaldet SVANA i 2017 viser, at der i 2015 var overløb på det københavnske kloaknet 120 gange årligt.

De enorme mængder kloakvand, der fra 2014 til 2018 er endt i Øresund, har blandt andet indeholdt 11.000 tons COD - også kendt som såkaldt organisk stof - altså afføring.

Derudover har kloakvandet indeholdt 147 tons fosfor og 840 tons kvælstof, som alt sammen er med til at sætte gang i algevæksten - og dermed iltsvind i havene.

Også Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, melder sig på banen i kampen om, at få regeringen til at sætte fokus på den omfattende problemstilling.

»Vi skal ikke have rammer eller regler, der gør, at det er lovligt at lægge direkte ud i vores natur på den måde, som der her bliver gjort inden for lovens rammer. Så vi skal selvfølgelig ændre lovgivningen, men vi skal også skabe nogle økonomiske rammer, for at man så også kan lave de klimatilpasningsprogrammer og andet, sådan at man får løst det her problem.«

Hos Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er der enighed om, at der må findes en anden løsning på de massive mængder spildevand, der hvert år bliver udledt i havet.

»Det viser, at vi simpelthen er nødt til at tage klimatilpasning mere alvorligt. Vi er nødt til at tænke vores infrastruktur forfra,« siger Martin Lidegaard.

»Det er derfor, vi må have ministeren på banen. For at sørge for, at både spildevandsafledningen, men også kloaksystemerne, der kan håndtere de mængder af skidt, men sådan set også vand, de kan føres bort,« lyder det fra Morten Messerschmidt.

Oprindeligt havde Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune givet Hofor tilladelse til at udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund fra søndag og fem dage frem.

Det er nu rykket til oktober, men tilladelsen kan ikke umiddelbart trækkes tilbage, lyder det i et notat fra forvaltningen.

Sagen blev behandlet i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg mandag eftermiddag, og teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), skal nu stå skoleret i sagen, efter at både Venstre og Det Konservative Folkepari har indkaldt hende til forespørgsel i Københavns Borgerrepræsentation.