København tjekker ind i kampen mod social dumping på byggepladser med nyt ID-kort

Københavns Kommune tester nyt våben mod social dumping, som skal gøre det lettere at afsløre virksomheder, der fusker med tallene og bruger underbetalt arbejdskraft på kommunale projekter.

»Vi kan ikke acceptere, at der finder social dumping sted på kommunens byggepladser, som i sidste ende er finansieret af københavnerne,« siger Frank Jensen (S), overborgmester i København (i midten). Han var mandag på besøg på en byggeplads sammen med beskæftigelsesminister Peter Hummelmose (S) (nr. to fra højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Københavns Kommunes nyeste våben i kampen mod social dumping er lavet af lamineret plastik.

Det drejer sig om et ID-kort, som medarbejderne på udvalgte byggeprojekter skal udstyres med. Arbejderne skal med kortet tjekke ind og ud, når de ankommer til og forlader pladsen.

Kortet blev lanceret mandag, og i den anledning fik en byggeplads på Else Alfelts Vej på Vestamager besøg af pressefolk samt Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). De blev vist rundt på pladsen i fuldt ornat: sikkerhedssko, gule veste og hjelme.

ID-kort skal sortere brodne kar fra blandt underleverandører

Overborgmesteren og beskæftigelseministeren fik i dagens anledning et ID-kort, lig det medarbejderne på Else Alfelts Vej 69 fremover udstyres med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Det er tale om et kommunalt pilotprojekt, som i første omgang skal vare to år.

ID-kortet skal hjælpe kommunen og dens hovedleverandører med et bedre overblik over, hvilke virksomheder og enkelte medarbejdere der opererer på de kommunale projekter.

Det er nemlig ikke så nemt for hverken de hovedleverandører, som kommunen skriver kontrakter med, eller de enkelte arbejdere, at få overblik over, hvem der reelt har deres daglige gang på pladsen.

»På den her byggearbejdsplads arbejder de omkring 40 mand, ofte på forskellige etager, så det er ikke altid, de har overblikket. Hvis der pludselig er en underleverandør, der udfører en eller anden meget specifik opgave på pladsen, er det så nogen, der går til lovlige vilkår?« siger Frank Jensen (S), overborgmester i København.

Overborgmesteren håber ligeledes, at projektet kan sikre, at virksomheder, der skalter og valter med reglerne, ikke får konkurrencefordele på prisen, når de byder på kommunale opgaver:

»Det er også ulige konkurrence i forhold til de firmaer, som sagtens kan finde ud af at spille efter reglerne. Derfor har arbejdsgiverne jo også en interesse i, at der ikke er brodne kar, som laver ublu konkurrence, der skævvrider vilkårene, når kontrakter sendes i udbud,« Frank Jensen (S).

I det forgangne år iværksatte Københavns Kommune et internt indsatsteam, som målrettet går efter at optrevle snyd på vægten blandt kommunens leverandører. Indsatsteamet oplyser selv, at de finder uregelmæssigheder ved omtrent 70 pct. af deres kontrolbesøg, hvilket i 2018 var medvirkende til, at underbetalte medarbejdere samlet fik efterbetalt 3,2 mio. lønkroner.

Arbejdsgiverne har også en interesse i, at der ikke er brodne kar, og dermed uretfærdig konkurrence, mener Frank Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Overtrædelserne findes typisk i andet eller tredje led i kæden af underleverandører. I 2018 fandt 19 pct. af overtrædelserne sted hos første underleverandør, mens hele 81 pct. skete hos anden underleverandør – eller endnu længere ude af leverandørkæden.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er på inspirationstur, hvor han håber på gode input til kampen mod manglende overenskomster og ringe arbejdsvilkår på landsplan. Han forklarer, at initiativer som pilotprojektet med ID-kort kan være relevant langt uden for byggepladsen på Else Alfelts Vej.

»Vi har fokus på alle brancher, men de forskellige brancher har hver deres udfordringer. Byggebranchen har én type udfordringer med social dumping, mens rengøringsbranchen, vejtransport og luftfart har nogle helt andre. Vi tager det hele alvorligt og vil skridt for skridt arbejde for at gøre noget ved det,« siger Peter Hummelgaard.

Det kommunale indsatsteam

ID-kortene er indtil videre blevet indført på én byggeplads, mens to yderligere er på vej.

Når medarbejderne tjekker ind, kan både hovedentreprenøren og kommunens indsatsteam mod social dumping følge med i, hvem der opholder sig på pladsen. Virksomheden kan dog kun følge med live og kan dermed ikke bruge systemet bagudrettet til eksempelvis at kontrollere, om medarbejderne forlod jobbet før tid en given arbejdsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Pilotprojektet iværksættes med udgangspunkt i gode erfaringer fra Norge og Sverige, hvor skattemyndighederne og arbejdstilsynet fører tilsyn med ID-kort. Der er samlet afsat to millioner kroner til det toårige pilotprojekt.

Hovedleverandører hæfter stadig for regelbrud

Kommunens hovedleverandør kan ligeledes bruge oplysninger fra kortet til at få overblik over, hvilke øvrige underleverandører deres egne underleverandører har hyret.

Der kan nemlig være mange led i et en leverandørkæde på større byggeprojekter, og i sidste ende er det de hovedleverandører, som Københavns Kommune har skrevet kontrakt med, der ender med håret i postkassen, hvis der dokumenteres lovbrud på deres entrepriser.

Det kaldes kædeansvar og betyder, at hovedentreprenøren har ansvar for, at også underentreprenører og underleverandører overholder gældende overenskomster, samt at alle ansatte har opholds- og arbejdstilladelse.

Det er derfor hovedentreprenøren, som hæfter økonomisk for eventuelle brud på overenskomster og aftaler, uanset om fejlen ligger hos en underleverandør.