København skal være pilotprojekt: »Det er helt unikt, for afkastet kommer i anden række«

200 unge skal inden studiestart næste år flytte ind i containerboliger. Boligerne er et pilotprojekt, hvor afkastet kommer i anden række og konceptet skal være nytænkende.

Det er endnu ikke beluttet, hvor TJM Byen skal ligge. Illustration: Interesseorganisationen/Container Living Fold sammen
Læs mere

200 nye containerboliger skal stå klar i København til studerende, når næste skoleår begynder.

Hver bolig bliver 30 kvadratmeter, udstyres med egne bade- og køkkenfaciliteter, og huslejen ender på under 5.000 kroner om måneden. Det har Container Living, der står for at opføre boligerne, lovet, selv om de endnu ikke ved, hvor den nye containerby skal placeres.

Bag projektet ligger en langt større ambition, der, hvis det bliver en succes, skal udbredes og gøres ti gange større.

Det fortæller Brian Gade, der er direktør i Container Living:

»Normalt bygger man en ejendom og finder så ud af, hvor meget man kan få for den. Det har vi vendt om her. Nu diskuterer vi, hvor godt et liv man kan skabe og hvor god en start, man kan give de her unge mennesker,« siger Brian Gade.

Udover selve ungdomsboligen går Container Livings koncept ud på, at de unge skal have en smule støtte, når de første gang flytter hjemmefra. Målet er at skabe et lille samfund rundt om studieboligerne, og derfor har man ansat en community manager, der kan indsamle gode og dårlige erfaringer, ligesom der skal holdes små kurser, så de unge eksempelvis kan lære at lægge et budget eller lave en madplan.

Ingen endelig aftale om de næste 1.800

Ambitionen om de op mod 2.000 ungdomsboliger er blevet til i et samarbejde mellem Container Living og foreningen Interesseforeningen, der ejer forsikringsselskabet TJM Forsikring, der er en selvstændig del af Tryg.

Bag Interesseforeningen står en række faglige organisationer. TJM Forsikring har siden stiftelsen i 1936 opbygget en formue, som har været investeret passivt. Interesseforeningen har nu besluttet, at der skal investeres i ungdomsboliger, til gavn for foreningens omkring 150.000 forsikringstagere og deres børn.

Det betyder, at den kun kan udbyde ungdomsboligerne til personer med tilknytning til foreningen, med mindre der kommer en anden investor ind over projektet. Derfor vil de første 200 ungdomsboliger, der opføres et sted i København, alene blive udbudt blandt kunder og deres børn hos TJM Forsikring.

Af samme årsag er det også endnu usikkert hvor og hvornår de næste 1.800 containerboliger skal opføres. Container Living har gang i et større analysearbejde, fortæller Brian Gade, og hos Interesseforeningen kigger man også nysgerrigt på de næste faser i projektet.

»Vi har ikke lavet en endelig aftale om, at der skal opføres yderligere 1.800 ungdomsboliger. Men vi har forpligtet hinanden på at arbejde hen mod det som et mål,« siger Henrik Horup, formand for Interesseforeningen.

»Det er ikke filantropi«

Af en pressemeddelelse fremgår det, at der vil være betydelige udgifter til at opkøbe eller leje de grunde, containerboligerne skal være på.

Interesseforeningen ønsker ikke at oplyse, hvor meget de skyder i projektet, men ifølge Brian Gade fra Container Living kan ingen af parterne forvente at spinde guld på de nye ungdomsboliger.

»Det er ikke filantropi, for det skal løbe rundt, men det er helt unikt, fordi afkastet kommer i anden række. Det har ligget som drømme og luftkasteller i skuffen, men hvordan skal man finansiere sådan noget her, hvis ikke man vil opkræve pengene af dem, der skal bo der?« siger Brian Gade og fortæller, at boligerne hovedsageligt bliver ejet af Interesseforeningen.